Se, etten asettunut uudelleen ehdolle SML:n hallituksen jäseneksi viime vikolla olleilla syyspäivillä, tuli varmaan monelle yllätyksenä.

Kiitän kollegoitani, joiden luottamuksella olen saanut olla SML:n hallituksen jäsenenä kuluneet kolme vuotta. Ja kiitokset puheenjohtajamme Leifin kautta välitetyistä kauniista sanoista tänään tulleessa SML:n jäsentiedotteessa.

Viimeisten viikojen aikana olen joutunut pohtinut työni sisältöjä. Lähitulevaisuus on varsin täysi työstä, sillä oma opistoni muuttaa uusiin toimitiloihin ensi syksyn alkuun ja remontoi ne ennen muuttoa. Lisäksi itsekin muutan remontoitavaan uuteen asuntoon, joten vapaa-aikakin alkaa olla kortilla.

Olen ollut tyytyväinen SML:n kehitykseen viime vuosina. Verkottuminen on äärettömän tärkeää ja katson, että SML on onnistunut siinä valtavan hyvin. Seuraavat vuodet kääntynevät takaisin sisältöihin ja oman alan keskeiseen kehitystyöhön.

Yhteistyö TPO-liiton kautta muiden taiteenalojen kanssa vakauttaa ja eheyttää koko taiteen perusopetusta. SML:lla on paljon annettavaa sisarliitoille ja samalla voimme osallistua rauhallisesti hallittavaan kehitykseen. SML on merkittävä toimija ja selkeä veturi TPO-liitossa.

Tämä yhteistyö ehkäisee sen, että muuta taiteen perusopetusta ryhdyttäisiin kehittämään viemällä musiikilta pois resursseja. Se ei ole yhteisen liiton yhteinen intressi. Tämän osoittanee myös tieto OPM:n vos-tuntien indeksikorotuksesta ensi vuodelle, vaikka lisätunteja ei olekaan tulossa.

Kuuma peruna on ollut suhtautuminen yleiseen oppimäärään. Tässä olen hallituksen linjoilla eli täysin rinnoin yhteistyön kannalla. Lasten ja nuorten parasta on ensisijaisesti ajateltava. Koska emme voi ottaa kaikkia halukkaita lapsia tarjoamamme musiikkiharrastuksen pariin, on yleinen oppimäärä erittäin perusteltu olemassaoloonsa.

Olen valmis toivottamaan yleisen oppimäärän toimijat tervetulleiksi liittoon, sillä uudet jäsenet nostaisivat liiton vaikutusvaltaa ja musiikinopetuksen tasoa Suomessa. Yleisellä oppimäärällä on oma tehtävänsä, laajalla oppimäärällä eli meillä musiikkiopistoilla omamme sekä peruskoululla oma yleissivistävä (tosin tällä hetkellä liian pienin tuntiresurssein hoidettu) tehtävänsä.

Jos yleinen oppimäärä on meille uhka, kannattaa kysyä miksi. Jos me tarjoamme hyvää musiikkikasvatusta, niin silloin toisenlainen opetustoiminta ei ole meiltä pois vaan rikastuttaa koko musiikkikasvatuskenttää. Olen vakuuttunut, että sellaiset oppilaitokset, joissa annetaan sekä yleisen että laajan oppimäärän musiikinopetusta, tulevat olemaan merkittäviä entistä paremman musiikkikasvatuksen edelläkävijöitä.

SML:n vahvuus perustuu erittäin aktiiviseen ja osaavaan toiminnanjohtajaamme Timo Klemettiseen, jota arvostan suuresti. Hänen ansiotaan ovat monet kehitysaskeleet liittomme toiminnassa. Tämä on luonnollisesti johtanut siihen, että Timolla on valtavasti tietoa ja tehtäviä, joissa on lähes korvaamaton.

Mitä tapahtusi, jos Timo katoaisi jonakin ennalta arvaamattomana päivänä? Olisimme aika tavalla pulassa. Minua on hyvin informoitu käynnissä olevista prosesseista kuten muitakin hallituksen jäseniä. Hallituksen jäsenet ovat hyvin sitoutuneita tehtäväänsä ja siksi hyvin lähellä käynnissä olevia prosesseja.

Toivon, että vaihtuvuus on tasaista SML:n hallituksessa. Hallitus saa uusia näkökulmia uusilta jäseniltä, joilla on tuore perspektiiivi asioihin kauempaa katsottuna. Samalla toivon, että yhä useampi pomppaa rattaisiin kentältä ja saa hallituskokemusta. Se on terve ja hyvä asia.

Olen iloinnut hallituksen jäsenenä toimimisesta. Se on avannut ovia moniin paikkoihin ja silmiäni moniin asioihin. Kiitokset kaikille kollegoille yhteisistä ajatustenvaihdoista, ne ovat aina innostaneet minua ja olenhan minä mukana riveissä vastakin. Tavataan Vanajanlinnassa tai Lohjan päivillä viimeistään!