Suurimmat musiikkielämykset minulla on orkesterissa soittamisesta. Siitä yhdessä toisten soittajien kanssa koetusta tunteesta, hurmoksesta ja musiikin sisällä olemisesta orkesteriteosta soittaessa. Kylmät väreet menevät nytkin kehoni läpi ajatellessani näitä tunteita.

Voimakkaimmat näistä elämyksistä on nuoruudesta kesäleireiltä vaikkapa Tsaikovskin viidennestä sinfoniasta. Silloin on eletty yhdessä, koettu leiriromansseja ja soitettu aamusta iltaan. Kaiken kruunaa valtavalla tunteella soitettu loppukonsertti.

Orkesterisoitto on minulla myös painanut vaa'ankielen ammatinvalintaan muusikoksi, sillä musiikin yhdessä tekeminen on itselleni ollut myös todella tärkeä yhteisöllisyyden ja sosiaalisuuden voimavara. Kuulun johonkin. Identiteettini on edelleen muusikon identiteetti huolimatta nykyisestä toimistopainotteisuudesta rehtorin työssäni.

Olen johtanut mielelläni orkestereita eri opistoissa työskennellessäni. Niistä saa paljon, se on hauskaa yhdessäoloa nuorten kanssa ja nuorten palaute on aina suoraa. Orkesteri on usein myös opiston tärkein yhteisömoottori. Jos siellä toimii, niin opiskelu kantaa soittotunneillakin.

Lisähaasteita olen kohdannut usean musiikkiopiston yhteistä puhallinorkesteri ABBBAa johtaessani. Eri puolilta valtaisaa kaupunkia tulevat soittajat, heidän opistonsa ja opettajansa ovat niin etäällä toisistaan että on välillä raskasta löytää syyt jaksaa tulla paikalle kerran viikossa harjoituksiin.

Nuoren tarvitsema taustatuki opistoista jää uupumaan. Nuoren opettaja eikä rehtorikaan ole kuullut ABBBA-orkestereiden soittavan. Onneksi meillä on hauskaa harjoituksissa ja yleensä siellä opitaan ja saadaan myös sosiaalisia taitoja. Ne jotka ovat löytäneet tiensä perille, yleensä viihtyvätkin kanssamme.

Suosittelen vanhemmille, opettajille ja rehtoreille tuoretta väitöskirjaa, Olli Vartiaisen Erään tirehtöörin kertomuksia. Se kertoo monista haasteista, joita orkesterinjohtaja kohtaa työssään ja on varsin mielenkiintoinen katsaus tosielämään suomalaisessa musiikkiopistomaailmassa.

Orkesterinjohtajat saanevat teoksesta itselleen apua. Antakaamme orkesterinjohtajille heidän ansaitsemansa tuki, sillä heidän avullaan meillä on iloiset ja motivoituneet oppilaat. 

Mukavia lukuhetkiä. Tästä voit tulostaa itsellesi monisteena.
Ostinatossa myynnissä helppolukuisempi kirja.

Aurinkoa ja paljon raitista ilmaa sekä antoisia lukuhetkiä talvilomallesi!
toivottaa Reksi

P.S. Menossa on Suomen musiikioppilaitosten liiton julistama orkesteri- ja yhtyejohtamisen teemavuosi. Teemavuoteen sisältyy mm. Kippariklinikka ja Valtakunnalliset Puhallinpäivät Tampereella 19.-21.3.2010 Lisätietoja: www.puhallinpaivat.fi 

Suomen Musiikkioppilaitosten liiton kevätpäivien sisältö keskittyy aiheeseen Raumalla 21-24.4.

Pääkaupunkiseudon rehtorit ovat kokoontuneet yhdessä suunnittelemaan oreksterijohtajille suunnattua koulutusta jonka koordinaattorina toimii Olli Vartiainen. Jos OPH myöntää rahoitusta hankkeelle, kuullaan siitä lisää ensi syksynä.