Uuden lukuvuoden alkaessa menee useampikin tovi suunnitteluun. Syykin löytyy vanhasta sananlaskusta:

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!

... ja usein se siihen jääkin.
– pakinoitsija Olli alias
Väinö Nuorteva


VIerailua
Opetushallitus, Helsingin opetusvirasto ja Uudenmaan taidetoimikunta järjestävät taidekasvatusseminaarin ensi maanantaina. Vierailijana seminaarissa on näyttelijätaustainen Eric Booth. Booth on Yhdysvaltojen johtavia taiteilijayhteistyön ja luovuuden asiantuntijoita. Hänen viimeisin julkaisunsa on nimeltään The Music Teaching Artist's Bible: Becoming a Virtuoso Teacher.

Booth vierailee tiistaina myös opistossamme. Hän on vieraanamme klo 15-18 välisenä aikana ja hänen mukanaan on Taiteen perusopetuksesta vastaava Eija Kauppinen Opetushallituksesta. On hienoa päästä näyttämään, kertomaan ja keskustelemaan siitä, millä tavalla itse käsitämme ja toteutamme musiikin opettamisen arvoja.

Arviointia
Arviointi on aina näytellyt suurta osaa taiteen opetuksessa. Tämän lukuvuoden aikana perehdymme Virvatuli-hankkeeseen, joka on suunniteltu Taiteen perusopetusta antavien oppilaitosten käyttöön itsearviontivälineeksi. Tämän lukuvuoden aikana tutustumme kahteen osa-alueeseen. Arvioinnista ja tästä prosessista kirjoitan varmasti myös tänne verkkopäiväkirjaani lähtulevaisuudessa. Arvioinnin ensimmäisessä vaiheessa käymme opettajanäkökulmaa läpi kehityskeskusteluissamme, jotka alkavat ensi viikolla.

Muutosta
Opintosihteerimme Päivi jatkaa hoitovapaalla tämän lukuvuoden. Myös hänen sijaisenaan toiminut Sanna jää hoitovapaalle. Olemme juuri saaneet uuden hoitovapaasijaisemme valittua. Prosessi ei ollut mikään helppo, sillä hakemuksia tuli 72, joista haastattelussa kävi kuusi hakijoista. Valituksi tuli FM Salla Saarela, jonka taustalta löytyy työkokemusta teatterimaailmasta, harrastetta sanataiteen perusopetuksesta ja harjoittelua Opetusministeriöstä. Tervetuloa joukkoomme!

Sisältöä
YLE:n ja SML:n yhteishankkeeseen osallistuu joukko musiikin perusteiden opiskelijoitamme. Hankeessa seurataan ja keskustellaan Ylen verkkosivujen kautta Ylen klassisen musiikin tarjonnasta, oman paikkakunnan musiikkielämästä ja muista ajankohtaisista musiikkielämän ilmiöistä. Hankkeen tavoitteena on antaa nuorille käsitys sisältötuotannosta, valmiuksia keskustella musiikista ja verkostoitua. Hankkeen yhteydessä toteutamme myös pari säveltäjävierailua meille.

Esiintymismatkaa
Lammaslauma laukkaa on esiintyvien ryhmiemme projekti, jonka avulla valmistaudutaan ja esiinnytään marraskuun 1-3. päivinä Kuopiossa järjestettävään Nuori soittaa -tapahtumaan. Tapahtuman järjestää Suomen Musiikkioppilaitosten liitto (SML). Mukaan on lähdössä viitisenkymmentä henkeä, joten olemme ihan mukavalla tavalla edustettuna kansallisessa musiikkikatselmuksessa.

Tapahtumaa
Marraskuussa on luvassa jo tutuksi käynyt Kallio kipinöi -kaupunkifestivaali. Musiikkiteatteri Kapsäkki järjestää Iiro Rantalan luotsaaman Kansi auki -pianofestivaalin, jonka perhepäivään osallistumme sunnuntaina 18.11. Katsotaan, mitä kivaa keksimme Iiron kanssa!

Joulun tuiketta
Itselleni joulun tunnelma saapuu aina joulukonsertista, joka on lukukauden päätöskonserttimme. Joulun tuiketta löytyy pienten silmistä perinteisesti Temppeliaukion kirkossa, tällä kertaa tiistaina 4.12.2012

Mitä kuuluu?
Helsinkiläisten musiikkiopistojen yhteinen konserttisarja kulttuuritaloissa saa ensi keväänä uutta ilmettä kouluilaisillle suunnatuista konserteista. Toivomme tämän syventävän koulujen ja musiikkiopistojen yhteistyötä yhteisten oppilaittemme parissa. Mitä kuuluu? järjestetään 28.1.-1.2.2013.

Muutakin yhteistyötä
Virvatulihankkeen arviointiprosesseihin liittyen Käpylän, Länsi-Helsingin, Pakilan  musiikkiopistot järjestävät kanssamme yhteisen henkilökuntien koulutuspäivän 21. tammikuuta, jonne kouluttajaksi tulee Jukka Ahonen Mestaritallista. Tällainen yhteinen koulutuspäivä on historiallinen ja Jukka Ahonen on arvostettu työyhteisökouluttaja, joten luvassa on sekä uutta kollegiaalisuutta että innostavaa keskustelua opettajuudesta ja opettamisesta työnä erilaisine ilmiöineen.

Kehonhuoltoa
Helmi-maaliskuussa meille tulee Helena Markula, joka viimeistelee opintojaan Tukholman Alexander-instituutissa. Hänen opastuksellaan on tarkoitus saada käytänteisiin jäävää kaikkia hyödyntävää tietotaitoa kehonhallinnasta. Käytännöstä tiedotetaan, kunhan suunnitelmat etenevät.

Tempauspäivä flyygelin hankkimiseksi
Toivon, että talossamme on kovasti elämöintiä, kun järjestämme tempauksen maaliskuun 1. päivänä flyygelirahastomme kartuttamiseksi. Samalla juhlimme allekirjoittaneen 50-vuotisjuhlia. Tervetuloa!

Yksinkertaista matematiikkaa
Olemme ensi kertaa siinä tilanteessa, ettei julkinen tuki opiston opetusta varten nouse lainkaan vuodelle 2013. Sekä Helsingin kaupungin että valtion talousarvioissa summat ovat euromääräisesti samat kuin kuluvalle vuodelle. Palkkakustannukset kuitenkaan eivät pysy samana. Oma näkemykseni on selkeä: Toimintaa ei ole mielekästä supistaa eikä hyvää ei saa halvalla. Valmistelemme keväällä lukukausimaksu-uudistusta ja toivottavasti maltillinen maksujen korotus on edessä syksylle 2013.

Langat yhteen
Lukuvuoden kiireisintä aikaa on huhti-toukokuu. Silloin jokapäiväisen työn hedelmiä poimitaan, kun oppilaiden kehitys saa kuuluvan muodon lukuisissa soittajaisissa, tasosuorituksissa, konserteissa ja muissa tapahtumissa. Tehdään analyysejä arviointiprosessista ja kirjoitetaan raportteja muista projekteista. Samalla aletaan jo miettiä kuinka olisimme vielä paremmin toimiva oppimisyhteisö. Todistuksia kirjoitellaan, valmistaudutaan jatkamaan opintoja ensi vuonna ja ajatellaan jo uusia kuvioita sekä valmistaudutaan uusien lapsien kohtaamisiin pääsytesteissä. Lukuvuosi huipentuu päätöskonserttiin toukokuun puolessa välissä.

– Tästä on lukuvuosi tehty.

Toivottavasti sinun lukuvuodestasi tulee kohtaamisten, uuden oppimisen ilon ja musiikillisten elämysten lukuvuosi, toivoo Reksi.