Ryhdyin kirjoittamaan koontia kuluneesta lukuvuodesta. Ensimmäinen ajatukseni tässä kaikessa kiireessä oli, että onkohan tässä tapahtunut oikein mitään, olemmeko tehneet mitään tärkeätä?

Toimintamme runkona on taiteen perusopetus, musiikin laaja oppimäärä. Ilman sitä opistoamme ei olisi tai ainakin sen toiminta olisi hyvin, hyvin vaatimatonta nykyiseen verrattuna. Teimmekö siis kuitenkin jotain? 

Kalenteria selaamalla paljastuu, että meillä on ollut käynnissä kehitysprojekteja ja tapahtumia, johin on osallistuttu, konsertteja ja soittajaisia, joihin on valmistauduttu, harjoituksia ja soittotunteja, joihin on käytetty noin 12 000 opetustuntia.

Mukaan mahtuu itsearviontiprosessi Virvatuli, jossa arvioimme opistomme toimintaa monelta eri kannalta. Opetushallituksen rahoittamaan Lammaslauma laukkaa –hankkeeseen kuului matka Suomen musiikkioppilaitosten liiton nuori soittaa –tapahtumaan Kuopiossa, jossa esiintyi kolmisentuhatta nuorta ympäri Suomea. Osallistuimme myös Kallio kipinöi -kaupunginosafestivaaliin.  

Musiikin perusteiden D-ryhmämme osallistui Yleisradion ja Suomen musiikkioppilaitosten liiton virtuaalihankeeseen. Musiikkiopiston kustantama musiikkikasvatuslehti Triolimme ilmestyi. Järjestettiin flyygelitempaus, jolla keräsimme varoja uuden soittimen hankintaan. Kallio kukkii -tapahtumassa Ebeneser-talolla oli oma ohjelmapäivä, jossa vastasimme musiikista. 

Kalenterimme kertoo omien konserttiemme lukumäärän olevan lähes sata koko lukuvuoden aikana. Kalenterissamme mainitaan äkkiseltään laskettuna 17 opiston ulkopuolista konserttipaikkaa. 

Todistuksia opistostamme tulee monta 239 oppilaspaikkaan nähden: perustason todistuksia tänä keväänä annetaan  seitsemän ja opistotason todistuksen saa peräti kymmenen oppilastamme. Näistä pari-kolme nuorta aikuista suuntaa musiikkiammattiin. Taso on siis kova.  

Tuo kuitenkin saa riittää statistiikasta. Tärkeintä eivät ole nuo luvut, vaikka ne meille mairittelevia ovatkin. Tärkeämpää on se, että nuo mainitsemani numerot sisältävät kehittymistarinoita, kasvamista, itseensä uskomista. Soittotuneilla ollaan kehitytty, menty eteenpäin, saavutettu jotain.

Ja mikä tärkeintä, musiikki on yhdistänyt lapsia ja nuoria, jotka ovat saaneet jakaa yhdessä kokemuksia, ilot ja surutkin. Kokemusten joukossa ovat varsinaiset elämykset – ja oivalluksen ilo! Niistä muodostuu sitten lukuja toimintakertomuksiin, mutta tarinat ja kokemukset, ne ovat meissä. 

Onnea meille kaikille, koko osaavalle henkilöstöllemme, kannustaville vanhemmille ja elämyshaluisille lapsille. Aivan erityiset onnitteluni tämän kevään päättötodistusten saajille, jotka ovat tehneet ison työn ja voittaneet itsensä monta kertaa. Olette astumassa aikuisiksi musiikin maailmaan, maailmaan, joka on täynnä upeita paikkoja. Uskon, että teillä on hyvät eväät etsiä ja löytää niitä! 

Musiikin perustason päättötodistuksen saivat:
Laura Humppila, Aili-Tuulia Korteniemi, Johanna Lasander, Elias Lassila, Elina Mölsä, Iona Raineva, Helmi Soininvaara

Musiikkiopistotason päättötodistusten saivat:
Carter Matti; Jaakonaho Iina; Kekkonen Pilvi; Kivivirta Aki; Koskinen Kanerva; Luoma Anna-Sofia; Nupponen Aurora; Meriranta Nea; Oksanen Olivia; Paakkanen Miia

Henkilökohtaisia kannustusstipendejä jaettiin seuraaville:
Maija Kenttämies
Iloinen soittaja, joka on edustanut opistoamme monissa tilaisuuksissa, jammaillut mm. Iiro Rantalan kanssa. Tasosuorituksessa soitettu oma sävellys oli upea juttu!

Teresa Lundeby 
Teresa on ahkera harjoittelija, josta on kasvamassa älykkäästi musisoiva fagotisti. Varsinkin kevätlukukaudella Teresa on edistynyt huimaa vauhtia!

Ingrid Nurminen 
Ingrid on suuri lahjakkuus. Hänen pirteää ja musikanttista soittoaan on ollut mukava kuunnella. Monesti läksykappaleet ovat menneet niin hyvin, ettei opettajaparka ole keksinyt mitään huomautettavaa.

Daniela Päivänsalo
Soittamaan oppii soittamalla. Tämä 4-vuotiaasta asti soittanut ahkera opiskelija tulee tunneille huolellisesti valmistautuneena viikosta toiseen. Siitä palkintona keväällä hienosti soitettu 3-tasosuoritus. Nuoresta iästään huolimatta pystyy myös vaativiin ryhmäsoittotehtäviin sekä pärjää kamariorkesterissakin. 

Iona Raineva on sitkeä ja tunnollinen harjoittelija. 
Säännöllinen ahkera työ on tämän luotto-oppilaan valtti!

Erityismaininnat: 
Nea Meriranta lähtee eteenpäin opistolta. On vain kehittynyt niin upeaksi soittajaksi!
Kanerva Koskinen, Olet loistanut tänä vuonna orkesterissa sekä vastuunsa kantavana soittajana että muista huolta pitävänä ystävänä. Olet edistynyt orkesterimuusikkona, pystyit omaksumaan laajan ja vaikean ohjelmiston. Sen lisäksi tuit uusia orkesterin jäseniä aivan upeasti pääsemään mukaan. Olet hieno ja sielukas soittaja ja todella ansaitset orkesterimaininnan tänä vuonna.