Päättyminen kuulostaa lopulliselta. Jokin ajanjakso tulee päätökseensä, loppuu, pidetään päättäjäiset. Kuulostaa synkältä, kuin kuolema. Päättäjäiskonsertissa lopetetaan, mutta vain lukuvuosi. Nyt päättötodistuksensa saavat henkilötkään eivät varmaan ole ajatelleet tähän lopettaa, vaan jatkavat oman itsensä kehittämistä ja elinikäisen musiikkisuhteensa vaalimista. Toisille perustason tutkinnon saajista harrastaminen jatkuu ilman musiikkiopisto-opetusta, toiset jatkavat meillä ja jotkut halajavat mahdollisesti jopa ammattiopintoihin.

Näin sen pitääkin mennä. Itse asiassa päättymiseen ollaan edetty pikku hiljaa eikä päättymiseen sisälly sen suurempaa dramatiikkaa, sillä usean vuoden aikana edistyminen on vain kertynyt tasosuorituksiksi ja päättötodistukseen tarvittavien asioiden merkinnöiksi. Pieniä välietappeja on ollut useiden kappaleiden ja tehtävien muodossa, soittamista ja harjoittelua, yhdessä ja erikseen. Sitähän se on. Ja samalla ollaan jo siirrytty kohti uutta ja tulevaa.

Uutta ja tulevaa on myös ensi lukuvuosi, joka on opistomme 35. toimintavuosi. Siellä sitten noustaan Siiville!, konserttiflyygeliä varten järjestettävässä juhlakonsertissamme 4.11.  Lisäksi vuoteen mahtuu monia muitakin tapahtumia, jotka huipentuvat kevätkauden Keski-Helsingin juhlaviikkoihin

Kiitän kuluneesta lukuvuodesta oppilaita ja opettajia, toimistoa ja perheitä, meitä kaikkia hienosta yhteishengestä, joka niin hienosti kuului ja näkyi eilisessä päättäjäiskonsertissamme. Haluan tässä luetella stipendien ja päättötodistusten saajat, joita perustasolla oli ennatyksellset 23 henkeä. Suomen tulevaisuus on hyvissä käsissä! 

PÄÄTTÖTODISTUKSET
Musiikin perustason todistukset:            

Anttonen Siina, Arjas Aukusti, Bonsdorff Joel, Halko Siiri, Jauhiainen Arttu, Kanerva Elina, Kauppinen Tatu, King Daniel, Laukkonen Martin, Lehtonen Saara, Luolajan-Mikkola Benjami, Oranen Maria, Palmén Ville, Perjo Satu, Petterson Daniel, Piispanen Sofia, Päivänsalo Axel, Päivänsalo Daniela, Salmenkallio Axel, Salmenkallio Elias, Sinkkonen Daniel, Taleva Katariina, Valkonen Tara, Musiikkiopistotason todistus: Sofia Lyyra

HENKILÖKOHTAISET KANNUSTUSSTIPENDIT
Bakieh Dani, saksofoni 

Dani on esimerkillinen nuori musiikinopiskelija. Huomattavan musikaalisen lahjakkuuden lisäksi takataskussa on roppakaupalla innostusta ja iloa musiikin tekemiseen. Danilla on myös tarkka ja analyyttinen korva, joten hän kykenee jo hyvään itsearviointiin ja siten itsenäiseen harjoitteluun.

Hammarberg Santeri, kitara
Santeri on aina luotettava ja musikaalinen soittaja joka tasaisen laadukkaasti hoitaa tonttinsa niin solistina kuin kitaraorkesterin jäsenenä. Tänä vuonna soittoon on tullut vielä uutta hohtoa ja sävykkyyttä.

Kautto Emil, sello
Soittaja on ahne: musiikille ja harjoittelulle. Aurinkoinen ja positiivinen asenne, uuden oppimisen intohimo. Harjoittelun salaisuuden ja merkityksen löytänyt nuori taiteilija on edistynyt opinnoissaan huimasti menneen lukuvuoden aikana.

Niska Iiris, piano
Iiriksellä on omaehtoinen, hyvin määrätietoinen ja innostunut ote musisointiin. Pienen tytön sisällä asuu jo suuri musiikin ymmärtäjä ja taitaja.

Orava Liisa, alttoviulu
Kiitokset Liisalle pitkäjänteisestä ja sitkeästä työstä. Erinomainen D tasosuoritus taskussa on hyvä jatkaa eteenpäin soitinopintoja.

Sinkkonen Daniel, kitara
Daniel on noussut kuin Feeniks, hän on vuoden aikana innostunut soittamisesta ja harjoittelusta ja edistynyt huimaa vauhtia. Danielilla on itseluottamus kohdallaan ja hän on valmis uusiin haasteisiin.

Taher Zeenab, oboe
Zeenab on tänä soittovuonna edennyt isoin harppauksin, on osallistunut aktiivisesti Abbban toimintaan sekä ollut mukana molemmissa Sofs:in järjestämissä tapahtumissa: syksyllä Itä-Hgin mo:lla rööripajassa sekä helmi-maaliskuun vaihteessa Munkkivuoren nuorisotalolla Rööriorkesterin viikonloppuleirillä.

Eevi Gustafsson, Reeta Karkamo, Timo Kalliokoski, Lotta Mäki-Jyllilä, Linnea Piispanen, Hannah Sinkkonen 
Ryhmästipendin saa porukka ahkeria ja musikaalisia viulisteja, joiden tiivis vuosi on sisältänyt väsymyksestä huolimatta pitkäjänteistä harjoittelua, tasosuorituksia, lukuisia esiintymisiä, uudenlaista heittäytymistä, itsensä ylittämistä ja hyvää yhteishenkeä.

Onnea kaikille!
Reksi

P.S. Laitan vielä tähänkin Tuulenpesien esitystiedot, joita ei ollut edellisessä kirjoituksessani:

Tuulenpesiä 
- Rytmituuli, säv. pianoryhmä, sov. Antti Hakkarainen
- Kun tuulee, säv. Sari Norja ja Tinttaralla
- …niin luulee, säv. sov., Jukka Särkkä
- Himmeät narinat, sov. Lauri Supponen
- Aavikon kosto, säv. Tutti Frutti, sov. Sanna Salmenkallio
- Rakastaakohan hän minua?, säv. Mupe 1, sov. Tomas Takolander
- Manaus, säv. Mupe 2, sov. Anniina Vainio
- Sadetanssi, säv. Mupe 1, sov. Tomas Takolander            

Tuulenpesiä on Keski-Helsingin musiikkiopiston 6–12-vuotiaiden oppilaiden koko lukuvuoden kestänyt esiintymisprojekti. Siihen on kuulunut sanoilla leikkimistä, säveltämistä, korvakuulosoittoa, liike- ja draamapaja sekä harjoituksia ja esiintymisiä. 

Syksyn alussa oppilaat keksivät sana-aihioita: loruja, runoja ja tarinoita aiheella ”tuulenpesiä”. Näistä tehtiin musiikkia eri tavoin: jotkut runot sävellettiin sellaisinaan lauluiksi, joistain tarinoista otettiin sanoja ja lauseita, jotka muunnettiin musiikillisiksi motiiveiksi ja fraaseiksi. Joistakin sana-aihioista tehtiin muunnelmia, niistä aistittiin tunnelmia ja niiden pohjalta improvisoitiin.

Kun kappaleet laitettiin yhteen, ymmärrettiin jossain vaiheessa, että konsertilla onkin jo juoni: se kertoo siitä kuinka aurinko ja sade ovat joutuneet riitoihin keskenään ja minkälaisia vaikeuksia siitä seuraa…
Oppilaiden loruissa ja tarinoissa on hassuttelua, sanaleikkejä ja nokkeluuksia (…niin luulee), mutta synkempiäkin sävyjä löytyy (Aavikon kosto, Rakastaakohan hän minua?). Lopputulos on myös musiikillisesti varsin monipuolinen: on kehorytmittelyä, loruttelua, laulua, liike-improvisaatioon pohjautuvaa ääni-improvisaatiota, tonaalista ja modaalista musiikkia sekä äänimaisemia.