Oletko ajatellut, mitä tee aivoillesi?

Kaikki tekemisemme vaikuttaa aivoihimme. Täällä opistossamme on jälleen ollut monien tapahtumien ja tekemisten lukuvuosi. 

Syyskausi alkoi juhlavasti, sillä muutaman vuoden ponnistuksen tuloksena juhlasaliimme tuotiin Hollannista kaunis uusi flyygeli. Vuonna 1970 rakennettu Steinway B-211 -mallin soitin on kokenut perusteellisen remontin ja virittäjämme kehui soitinta erinomaiseksi satsaukseksi kuntonsa puolesta. Myös soittajamme ovat olleet soittimeen ihastuneita. Olemmekin jo saaneet nauttia sen soinnista täällä salissamme. Tekeminen tuottaa iloa. 

Nuori soittaa -tapahtuma Kuopiossa on kolmen vuoden välein kerännyt suomalaiset musiikkopistot yhteen katselmukseen. Isäntinä toimivat Suomen musiilkkioppilaitosten liitto SML ja Kuopion konservatorio. Tapahtumassa jaetaan kokemuksia ja elämyksiä toisten soittajien kanssa ja se jää monien mieöeen ikuisesti. Tällä kertaa opistoamme edustivat jousiorkesteri Da Capo, Taikahuilut sekä kitaryhmä Kääk!  Nuoremme näkivät ja tekivät.

Opistomme toimi II valtakunnalisten musiikkikasvatuspäivien koulutuspaikkana viime marraskuussa. Oma henkilökuntamme ja sadat muut alan ammattilaiset saivat nauttia ajankohtaisimmista sisällöistä ja koulutuksista musiikkipedagogiikan saralla. Opettajamme tekivät. 

Yhteistoimintaa oli muutakin. Mainita kannattaa, että opistomme järjesti yhteistyössä Sibelius-Akatemian kanssa vaskimusiikin professori Pasi Pirisen trumpetin mestarikurssin sekä lehtori Lilli Maijalan alttoviulun mestarikurssin. Tehtiin yhdessä. 

Euroopan musiikkioppilaitosten liitto EMU järjesti tänä keväänä San Sebastianissa Baskimaassa katselmuksen, jonne osallistui tuhansia nuoria ympäri Eurooppaa. Mukana oli myös kitararyhmä Kääk!. Matka oli antoisa ja se on varmasti jättänyt jälkensä osallistuneiden mieliin. Sellaisia tekemisiä ei unohda. 

Unohtumattomia voivat myös olla hetket, jotka syntyvät ihan aivan tavallisella soittotunnilla. Tekemällä oppii. Soittotuntien ja kotona tehdyn harjoituksen jatkumossa jollakin tunnilla syttyy lamppu. Elämys on johtanut oivallukseen. Sitten vuorossa onkin ilo! 

Lukuvuoden päätteeksi on aika jakaa todistukset.

MUSIIKIN PERUSTASON PÄÄTTÖTODISTUKSEN SAAVAT:
Ahonen Tuuli, Amberla Oona, Iivanainen Atso, Jaakkola Iines, Joronen Mirna, Lukka Solja, Paatsila Anni, Pajunen Louna, Seutu Onerva, Sinkkonen Rebecca            

MUSIIKKIOPISTOTASON PÄÄTTÖTODISTUKSEN SAAVAT:
Arjas Aukusti, Miettunen Riku, Yildirim Lara 

KANNUSTUSSTIPENDIN SAAVAT: 

Kitararyhmä Kääk!
Kyseinen ryhmä on päämäärätietoisesti hankkinut yhdessä soittamisen riemua, josta monet ovat voineet nauttia opiston tilaisuuksissa, kotomaan esiintymisestradeilla Nuori soittaa -tapahtumassa sekä vastikään Euroopan musiikkikoulujen liiton EMU:n tapahtumassa San Sebastianissa. 

Tuuli Ahonen, fagotti

Tuuli on ahkera, tunnollinen ja lahjakas nuori, joka on panostanut tosissaan soittamiseen. Hän on edistynyt erittäin nopeasti opinnoissaan, saaden nyt musiikkikoulun päästötodistuksen. Tämä onkin erinomainen hetki antaa hänelle tunnustusta yhden virstanpylvään saavuttamisesta ja samalla motivoida häntä jatkamaan soittoa edelleen kohti uusia haasteita.

Stella Forssell, viulu
Stella on lahjakas ja ahkera nuori viulisti, joka on kuluneen vuoden aikana löytänyt harjoitteluunsa kypsemmän otteen. Musikaalinen ja henkevä tulkitsija, joka soittaa sydämellä <3

Arttu Jauhiainen, huilu
Haasteista innostuva ja syttyvä, monipuolinen, säkenöivä esiintyjä. 
Musiikkiopiston opintoihin kuuluu monipuolisesti erilaisia opintoja. Kaikille tämä laaja perustarjonta ei riitä, vaan he hakevat kokemuksia ja elämyksiä hakeutumalla tilanteisiin, joissa joutuvat toden teolla laittamaan itsensä ja osaamisensa likoon. Ja näissä prosesseissa he kehittyvät pitkäjänteisen harjoittelun myötä taitaviksi muusikon aluiksi. 
Stipendin saaja on kilvoitellut itsensä ja oppimisen kanssa parina viime vuotena mm. osallistumalla mestarikursseille, soittamalla orkesterin (Helsingin Juniorijouset) solistina, osallistumalla menestyksekkäästi soittimensa kansalliseen kilpailuun, tarttumalla ennakkoluulottomasti vaativiin kamarimusiikkihaasteisiin ja onpa hänet nähty hyödyntävän soittotaitoaan kadunkulmassakin. Oppimisen ja kehittymisen iloa, avoimuutta uudelle, sitkeyttä ja kaikkea hyvää jatkoon!

Onnea kaikille todistuksen ja stipendin saajille! 

Tekemällä musiikkia muokkaat aivojasi

Suomalainen aivotutkimus on maailman huippua. Helsingin yliopiston tutkija Paula Virtala tutkii musiikin vaikutusta aivoihin. Hän tutkii aivojen rakennetta ja kuinka musiikki vaikutusta siihen. Tutkija Virtalan mukaan muusikoiden aivoissa on muun muassa enemmän harmaata massaa kuin ei-musiikkia harrastavien aivoissa.

Musiikin vaikutus aivoihin johtuu muun muassa siitä, että musiikki on moniaistista, fyysistä, älyllistä, tunteellista sekä sosiaalista. Mitä varhaisemmassa iässä musiikin harrastus tutkijan mukaan aloitetaan, sitä suuremmat ovat vaikutukset – jopa sikiövaiheessa on mahdollista oppia melodioita. Varhain aloitettu muskariharrastus sekä harjoittelun määrä vaikuttavat muun muassa pikkuaivojen kokoon. 

Kannattaa muistaa, että kaikki tekomme muokkaavat aivojamme.
Tehkäämme niille hyvää!

Kaunista kesää toivottaa Reksi