Puheenjohtaja Leif Nystenin ja toiminnanjohtaja Timo Klemettisen lisäksi saimme olla Huittisten musiikkiopiston rehtorin Jouni Auramon kanssa Suomen delegaatiossa Euroopan musiikkioppilaitosten liitto EMUn liittopäivillä Brysselissä.

Sisältö päivillä oli samantyyppinen kuin SML:n päivillä on totuttu. Itse kokous on vain pieni osa kaikesta mitä tapahtuu. Kannattaa pistäytyä katsomaan ohjelman yhteenvedot http://www.musicschoolunion.eu/index.php?id=164

Tietty vanhoillisuus rakenteissa on olemassa ja Skandinavialla on tuoreemmat käsitykset asioiden joustavasta hoitamisesta, mutta mielenkiintoista kaikki tyynni. Jo Skandinavian maat poikkeavat opetusjärjestelmiltään toisistaan; Ruotsin kivaa kaikille -kulttuurikoulujärjestelmästä Suomen ja esim. Islannin voimakkaaseen yksilösoitonopetusperiunteeseen. Osallistujat arvostavat toisiaan ja ovat hyvin kiinnnostuneita toisistaan.

Sen vuoksi ihmisiin tutustuminen on aivan ihanaa ja kiihkeät keskustelut etenkin illallisilla viriävät helposti jo parin minuutin jutustelun jälkeen. Yhteisenä asiana on löytää toisten maiden järjestelmistä hyviä asioita oman maan toiminnan kehittämiseen ja kertoa kaikesta itse innostavasta omassa maassa. Kielitaidosta on apua ja päivillä käytetään englannin lisäksi sujuvasti muitakin eurooppalaisia kieliä.

Suomi on musiikkikasvatuksen mahtimaa; arvostuksemme on huomattava ja saavutuksemme tunnetaan. Arvostus varmaan kasvoi toissa viikolla hieman lisää, sillä Timo Klemettinen valittiin Euroopan musiikkineuvoston EMC:n puheenjohtajaksi, mikä on merkittävä musiikkialan luottamustoimi. Onnea Timolle!

EMU järjestää joka toinen vuosi myös nuorisomusiikkifestivaalin. Meiltä viime vuonna Budapestiin osallistuivat selloryhmä Metapot ja Taikahuilut. Vuoden kuluttua festivaali järjestetään Megahertz -nimisenä Itävallassa ja toivon sionne runsasta osanottoa niin omasta opistostamme kuin muualtakin Suomesta.

Nyt toivotan oikein hauskaa ja aurinkoista vappua kaikille!