Onko musiikki yksilö- vai joukkuelaji?

Vilho huudahti eilen lukuvuoden Keväälle-päätökonsertissamme, että tietenkin molempia. Olen hänen kanssaan samaa mieltä. 

Yksilöinä kehitämme taitojamme, joita tarvitsemme yhteispeliin. Harvoin soitamme sellaisia sooloja, joissa ei ole vähintään yhtä soittokumppania mukana. Joukkuetaidot ovat olennaisia musiikin tekemisessä.

Lukuvuoden yksi ikimuistoisimmista tapahtumista on monelle At the Watergate -musiikkitapahtumaan osallistuminen Sneekissä, Alankomaissa noin viikko sitten. Sinne matkasivat joukkueemme Taikahuilut, Kitarayhtye KÄÄK! ja  Middle Earth Orchestra, jotka esiintyivät tapahtumassa kukin kolme kertaa. Nuorisomusiikkitapahtumasta saatiin valtavasti kokemuksia ja riemua nuorten soittajien työkalupakkiin. Tapahtuman satoa on myös se, että ensi lukuvuonna Kamariorkesterimme toiminta yhdistyy Pakilan musiikkiopiston kanssa, jolloin saamme isomman ja toimivamman orkesterin soittajiemme iloksi. 

Myös henkilökunnan lukuvuosi on ollut yhteisen kehittämisen aikaa. 

Opetussuunnitelman pohtiminen on ollut leimallista henkilökunnan yhdessäolossa ja kahvilakeskusteluissa. Prosessi on ollut arvokas jo syntyneen keskustelun vuoksi. Arvomme ovat pukeutuneet uuteen muotoon ja olemme edelleen avoimia kehittymiselle. Selkeimmät uudistukset näkyvät musiikin perusteiden opetuksen kurssitarjottimissa. Opetussuunnitelmasta ja muista syksyn toimintaan liityvistä tärkeistä asioista annamme tietoa vielä ennen kesälomille siirtymistä. Syksy näyttää sitten, kuinka osaamme siirtää asiat sujuvasti käytäntöön.

Yhden instrumentin henkilökunta tuossa ottikin jo haltuun... iPad-hanke on näyttänyt meille, mitä on oppia aivan alusta asti uutta. Se on helppoa ja kivaa, ainakin kun siihen muistaa myös satsata muutenkin kuin vain koulutuksessa! 

Kiitän lämpimästi teitä oppilaita perheinenne: Te näytätte meille, että työmme on tärkeää. Myös henkilökuntaamme haluan kiittää paneutumisesta siihen, kuinka voimme käytännössä olla tärkeän musiikkikasvatuksen toteuttajia niin, että se palvelee lapsia ja nuoria nyt ja tulevaisuudessa.  

Lukuvuoden päätteeksi on aika jakaa todistukset:

MUSIIKIN PERUSTASON PÄÄTTÖTODISTUKSEN SAAVAT
Abspoel Patrik, Alanko Maaria, Gustafsson Eevi, Joronen Arni, Kalliokoski Timo, Kanerva Rebekka, Kokkonen Katariina, Leppänen Aapo, Leikkonen Ilmari, Meripaasi Maria, Mäki-Jyllilä Lotta, Piispanen Linnea, Sinkkonen Hannah, Valldén Laura, Veloso Rosemarie,

MUSIIKKIOPISTOTASON PÄÄTTÖTODISTUKSEN SAAVAT:
Ahonen Tuuli, Lehtonen Saara, Miettunen Ruska, Sinkkonen Daniel, Sinkkonen Rebecca,

PIENTEN SOITTAJIEN STIPENDIT: 

Taika Granroth
Taika on ahkera ensimmäisen vuoden opiskelija, joka on lyhyen soittajan taipaleensa aikana ehtinyt esiintyä useita kertoja tehden oboeta tunnetuksi erityisesti pienille kuulijoille!

Onerva Laitinen
Tämä nuori pianisti soitti kevättalvella upeasti hyvin vaativan PT2-ohjelman. Hän harjoittelee ahkerasti, saapuu tunnille aina hyvin valmistautuneena ja ilahduttaa opettajaansa joka kerran. Myös tämän ihanan pianistin äidin tuki tyttären opinnoissa on ollut stipendin arvoinen. 

Edith Pakkala
Tämä pianisti on löytänyt kuluneen vuoden aikana aivan ihanan oman suhteen soittamiseen. Hän omaa nuoresta iästään huolimatta jo vahvan halun tulkita musiikkia ja hän on oppinut ottamaan upeasti vastuuta harjoittelustaan.

Pihla Kuoppa
Ilahduttaa opettajaansa joka kerran tunnille tullessaan: hän on ahkera, kuuntelee tarkasti ja haluaa toteuttaa opettajan antamat ohjeet jopa liikuttavan tarkasti. Hän on löytänyt tänä vuonna soittamiseen omaa, upeaa ilmaisutahtoa ja alkanut ottaa hienosti vastuuta myös omasta harjoittelustaan.

Venla Rosenlund
Tämä ensimmäisen vuoden pieni pianisti hämmästytti opettajaansa jo heti alkumetreillä: vasta pari kuukautta soitettuaan hän nimittäin totesi, että kun on paha mieli, voi mennä pianon ääreen ja alkaa soittaa, niin tulee parempi mieli. Voiko tämän parempaa oivallusta enää tehdä? Hän on oivaltanut musiikin mahtavan voiman. Hän on innostunut ja ahkera, niinpä hän on edistynyt huimaa vauhtia.

RYHMÄSTIPENDIT:

Olivia Broman, Pihla Leino, Aava Rintala, Merihelmi Varimaa Mora, Jalo Paasi
Konserttiesiintymisiä on takana jo lukuisia ja uusia kujeita kohti mennään hymyssä suin.

Maija Aarnio, Mindel Guthwert ja Suvi Salmi
Nämä musikaaliset ja innokkaat soittajat ovat ahkeria ja oma-aloitteisia ikäisekseen poikkeuksellisen pitkäjänteisesti harjoitteleva nuoria muusikoita. Jokainen heistä on omalla tasoltaan kehittynyt valtavan harppauksen vuoden aikana. Hienot 1PT –konsertit!

JÄÄTELÖSTIPENDI:
Sello-orkesteri 
(Veikko Aarnio, Tuomas Alanko, Alva Chydenius, Valeria Haapanen, Vilho Hokkanen, Veikko Keto, Toivo Kilpiö, Elsi Kröger, Aurora Meltti, Maija-Elina Mikkola, Aarne Neuvonen, Olivia October, Oiva Paasi, Loviisa Piilola, Rufus Sinkkonen, Aimo Teräväinen)

Tässä ryhmässä on ilo ja ennakkoluulottoman tekemisen ja kokeilemisen riemu läsnä. Eri ikäiset soittajat ovat kasvattaneet toisiaan upeaan ryhmäkäyttäytymiseen ja taitojen jakamiseen. Ryhmä on opettajan iloksi  oppinut ulkoa soittamansa biisit ihan ”vahingossa”. Tämä ryhmä on keikkaillut tänä lukuvuonna oman opiston konserttien lisäksi Temppeliaukion kirkossa ja Valkeakoskellakin.

HENKILÖKOHTAISET STIPENDIT:

Patrik Abspoel
Patrik on intohimoinen muusikko. Hän soittaa paljon, säveltää ja äänittää. Patrikin omin genre on metallimusiikki ja tärkein instrumentti sähkökitara. Sama intohimo kuuluu myös klassisen kitaran soitossa: tulkinnat ovat vahvoja ja persoonallisia. Patrik on tehnyt myös sovituksia, joita ovat soittaneen myös muut kitaraoppilaat sekä Kitarayhtye Kääk!

Arni Joronen
Arni Joronen on monipuolinen nuori. Hän on taitava kitaransoittaja, valokuvaaja, videokuvaaja ja -editoija. Arnin kitaransoitossa vahva klassisen musiikin tyylitaju yhdistyy dramatiikan tajuun, soitto on kiinnostavaa. Arni on luotettava ja aina valmis esiintyjä sekä Kitarayhtye Kääkin selkäranka!

Katariina Kokkonen
Kyseinen henkilö on esiintynyt aktiivisesti opiston tilaisuuksissa. Muusikkona hän on älykäs ja nopea oppija ja pystyy soittamaan jo suurempiakin teoksia. Tämähän on opettajalle yhtä juhlaa!

Johanna Laukkonen
Johanna on sinnikäs harjoittelija, joka ei anna vastoinkäymisten tulla tielleen. Hän on kehittynyt valtavasti tänä keväänä klarinetinsoitossa etenkin äänenmuodostuksen ja rytminkäsittelyn osalta.

Helmi Laine
Henkilökohtainen kehittyminen ja isoksi soittajaksi kasvaminen kuvaavat hyvin kuluvaa vuotta kyseisen soittajan kohdalla. Tämä ilmenee mm. huolellisena oman stemman valmistamisena, vastuunottamisena soitinryhmän vaativammista stemmoista, ennakkoluulottomana tutustumisena uusiin soittimiin sekä heittäytymisenä ja uskaltautumisena rohkeisiin tulkintoihin.

Nina Miettunen
Ikäisekseen poikkeuksellisen kypsä ja itsenäinen nuori muusikko, joka on kehittynyt vuoden aikana valtavasti soittajana sekä taidollisesti että henkisesti. Hieno 3PT –konsertti!

Onnea kaikille todistuksen ja stipendin saajille! 

Hyvää kesää!
toivottaa Reksi


Keski-Helsingin musiikkiopiston
lukuvuoden päättäjäiskonsertti

Keväälle

Kalliolan setlementtitalon juhlasalissa
Keskiviikkona 16.5.2018 klo 19

 

Ohjelma:

J. Lehti                            Neiti Kevät 
                                                     Tinttaralla ja Okariina, johtaa Sari Norja
                                                     Antti Hakkarainen, piano

A. Vivaldi                         Kevät
J. Williams                       Star Wars

                                                     Sello-orkesteri, johtaa Helli Seppä

Kannatusyhdistyksen tervehdys  

Š. Rak                              Four pieces
                                                        Saara Lehtonen, klarinetti
                                                        Santeri Hammarberg, kitara                                                                                                                                              

O. di Domenico                  Sonatina 
                                                     Tuuli Ahonen, fagotti
                                                     Eira Oksanen, piano

A. Piazzolla                      Libertango pianolle nelikätisesti   
(sov. A. Hakkarainen)                    Katariina Kokkonen, piano
                                                       Antti Hakkarainen, piano

 

R. Allen & R. Adler           Kellä kulta, sillä onni   
(sov. A. Tepponen):                    Lauluyhtye

Todistusten jako

Trad. (sov. S. Dufeutrelle)  Cholita                       
F. Sartori                         Con te partirò

                                                  Taikahuilut ja Kitarayhtye Kääk!
                                                  Antti Hakkarainen, lyömäsoittimet
                                                  Eira Oksanen, lyömäsoittimet