Olen iloinen ja kiitollinen siitä, että tänä syksynä olemme voineet musisoida samoissa huoneissa yhdessä tehden aidosti musiikkia, toinen toisillemme.

Minulle konserttisyksymme ensimmäinen kohokohta oli Tutti Frutti ja Da Capo -orkestereiden konsertti syyslomaa edeltävällä viikolla Paavalinkirkossa. Tunnelma oli ainutlaatuinen pitkään jakuneen eristyneisyyden jälkeen. Yhtäkkiä meitä oli isossa kirkossa suuri joukko ihmisiä kokemassa samaa asiaa. Se oli todellinen elämys!

Nykyisen opetussuunnitelman joustavuudesta iloitsin, kun pääsin kuulemaan syventävien opintojen lopputyötä, jossa nuori viulutaituri oli koonnut free jazzia soittavan trion. Läsnä oli huikeaa äänimaisemiin sukeltelua ja nuorta energiaa!    

Täysin uuttakin pääsimme toteuttamaan Reilun soiton päivänä. Tiivistämössä järjestetyssä tapahtumassa oli tutustumispisteitä muskarista ja kehorytmiikasta jousi- ja puhallinsoittimiin ja bändisoittoon asti. Kaksi konserttia lasten soittamaa musiikkia kruunasi päivän. Lisäksi konsertissa oli arabialaisen musiikin inklusiivisen yhtyeen Mix Ensemblen ensiesitys, joka oli kyllä minulle ikimuistoinen. Kannattaa katsoa. Yhtyeen toiminta järjestettiin yhdessä Kallion musiikkikoulun ja Resonaarin kanssa ja se rahoitettiin Suomen kulttuurirahaston avustuksella. 

Mukaan! eli valtakunnalliset musiikkikasvatuspäivät Tampereella oli huipennus kymmenen vuoden työstäni Suomen musiikkikasvatusseura – FiSMEn vaikuttajana. Olen kiitollinen että olen saanut olla mukana. Ja olihan se hienoa, että sain hetken olla myös presidentti Tarja Halosen seurassa Tampere-talon kierroksella. 

Kehitämme uutta myös kansainvälisissä yhteyksissä. Movement-hankkeessa tutkitaan, kehittyvätkö lapsen elämänhallintataidot ja resilienssikyky musiikiopetuksen avulla. Erasmus+ -hanketta hallinnoidaan Italiasta ja käytännön työ Suomessa tapahtuu lähikoulujen kanssa. Hankkeen avausseminaari Oodissa synnytti hyvää keskustelua alan ammattilaisten ja päättäjien  kesken.  

Joulukuussa tilanne taas muuttui. Muskarilaisten iso joulujuhla todettiin turhan riskialttiiksi toteutettavaksi palvelutalossa. Joulujuhla vaihtui ryhmien omiksi pikkujouluiksi, mutta onneksi lähikosketuksissa tuttujen ja turvallisten ihmisten kanssa. Oli mukavaa, että näin saatoimme antaa vanhemmillekin pienen palan musiikkia. 

Ratkaisimme Joulun tuiketta! -konserttimme järjestelyt siten, että terveysturvallisuutta oli helppo valvoa ja saimme oikean konsertin tunnun aikaiseksi. Järjestimme jokaiselle ryhmälle oman minikonsertin, johon saatoimme päästää koronapassein tarkistetun yleisön. Näin suurien ryhmien ainutlaatuinen sointi pääsi oikeuksiinsa. Konsertien suoratoistot taltioitiin ja ne ovat katsottavissa opistomme youtube-kanavalla. Kiitokset Sellotornado, Pianotrio Super, Kamariorkesteri, Taikahuilut ja VIVOT, sekä Kitarayhtye Kääk! ja kuorolaiset siitä, että teitte sydämeemme joulun.

Kohtaamiset ihmisten kanssa ovat ehkä tärkeintä, mitä musiikin kautta voimme sanattomastikin välittää. Omat soittotunnit, joissa olemme kasvokkain samassa luokkahuoneessa kehittymässä ja tekemässä musiikkia ovat kaiken ydin, vaikka juuri se osa ei suurelle yleisölle näykään.

Kiitokset kuuluvat siis kaikille opettajillemme, että opastatte lapsiamme elämänhallintataitojen, itsetuntemuksen ja musiikin saralla. Kiitos myös enimmäkseen näkymättömän mutta tuiki täkeän työn tekemisestä toimistollemme, joka edesauttaa tämän kaiken toteutumista. Sekä hallituksemme jäsenille, jotka auttavat aikaansa uhraten meitä tekemään kaiken oikein ja hallitusti. 

Kiitos myös vanhemmile ja sukulaisille – niille tyypeille, joille sanomme: Kannusta! Kuljeta! Kustanna! Toivomme, että olemme pystyneet tuomaan turvallisuutta ja antamaan musiikin kautta elämyksiä perheillenne.

Nyt on hyvä hengähtää:

Rauhaisaa joulun aikaa ja toivorikasta uutta vuotta   

toivoo Reksi