Tänään opistollamme oli kirjan julkistustilaisuus, minulle harvinaista herkkua.

Pianonsoiton lehtorimme Antti Hakkarainen on tehnyt WSOY:lle vapaan säestyksen kirjan Piano soikoon!. Julkistustilaisuudessa Antti esitteli kirjan alan pedagogeille esitellen sen mahdollisuuksia opetuskäytössä.

Vuosien pedagoginen kokemus ihastuttaa minua kirjan selkeydessä ja loogisessa etenemisessä. Laaja sisältö on saatu selkeästi mahtumaan yksien kansien väliin, unohtamatta vasta-alkajaa mutta antaen runsaasti virikkeitä pidemmällä olevallekin.

Vasta-alkajaa helpottaa sointujen oteteaulukot ja pidemmälle olevalle riittää työtä esimerkiksi lisärepertuaariehdotuksissa tai sointuhajotuksissa ja erilaisissa komppivariaatioissa. Materiaalina on tuttuja peruslauluja eikä improvisaatiota, rokkia tai bluesiakaan ole unohdettu. Mukana oleva CD-levy antaa soittajalle sekä esimerkkejä että laulajan, jota voi säestää. Sisällysluettelo ja liitteet ovat asialliset eli toimivat.

Piano soikoon! kelpaa vähän musiikista hajulla olevalle itseopiskeluun, mutta uskon, että pianonsoitonopettajan ohjauksessa siitä saa valtavan hyödyn – myös opettaja. Suosittelisin kirjaa myös luokanopettajille. Hintakaan ei huimaa, vajaat neljä kymppiä tuottaa arvonsa nopeasti elämyksinä takaisin.

Kirja soveltuu moneen käyttöön ja minusta se tuntuu mukaansatempaavalta ja helpolta, omia hoksottimia herättelevältä ideapankilta sekä pienelle soittajalle että jo vanhemmalle, joka haluaa perehtyä vapaan säestyksen saloihin.

Antti Hakkarainen: Piano soikoon! WS Bookwell Oy, Porvoo 2009