Musiikkiopiston lukuvuoden päätöskonsertti Keväälle pidettiin Kalliolan salissa eilen. Tässä ajatuksia puheeni sisällöstä todistustensaajille:

Hyvät musiikkiopiston oppilaat,

Tänään on se päivä, johon kiteytyy monien vuosien päivittäin edennyt työ musiikin parissa. Vaikka useimmille kyseessä on harrastus, on asia monella tapaa syvempi. Musiikki-oppi-laitoksessa on opiskeltu musiikin hahmottamista sekä soittamista yksin ja yhdessä. Opetussuunnitelmatkin ovat toteutuneet opintojen taustalla ja näin opinnot ovat johtaneet todistuksen saamiseen. 

Musiikin tekemisessä eri tavoin on mielestäni myös hyvin tärkeä syvällinen puoli, jota ulkopuolinen ei ehkä aina osaa tunnistaa. Musiikin harjoittaminen on pitkällä aikavälillä tapahtuvaa tekemistä, jossa on henkinen ulottuvuus. Tämä henkinen ulottuvuus on ihmisenä kasvamista. 

Luin vastikään Saku Tuomisen kirjan "Kuinka puut kasvavat ja miksi antilooppi ravistaa". Yleensä meidän ihmisten maailmassa kasvamisella tarkoitetaan vain yhtä ulottuvuutta. Esimerkkinä vaikka talouskasvu, jossa kasvulla tarkoitetaan yleensä ainoastaan yrityksen taloudellista menestystä.

Ihmistenkin kasvamisessa usein ajatellaan vain lapsen pituuskasvua tai aikuisen vanhenemista. Todellisuudessa kiehtovampaa on ajatella, kuinka monella eri tavalla ja eri suuntiin voi ihminen kasvaa. Verrataanpa ihmistä vaikka puuhun. Puun kasvusta näkyvissä on sen maanpäällinen osa eli runko ja lehvästöt. Puuthan kasvavat pituuden lisäksi myös paksuutta ja entäs mitä siellä maan alla tapahtuukaan... Juuriston kasvu on aivan omaa luokkaansa. Näkymättömissä.

Samanlaisena huikeana saavutuksena pidän omaksumaanne tietotaitoa. Näkyvissä ja kuuluvissa ovat hankitut tekniset taidot, instrumentin hallinta. Näkymättömissä ovat monenlaiset muut musiikin ymmärtämisen taidot ja monet muut kommunikaatiiviset ja sosiaaliset taidot, joita olette kartuttaneet musiikkia tehdessänne. Juurissa on se resilienssikyky eli ihmisenä kasvamisen taidot ja maaperä kohdata myös vaikeuksia ja kasvaa niissä. 

Olen iloinen kasvustanne ja toivon teille jatkuvaa kasvua siihen suuntaan mihin oma mielenne teitä johdattaa.
Onneksi olkoon! 

Musiikin laajan oppimäärän perusopintojen päättötodistuksen saavat: 
Eskelinen Eeti, Eskelinen Elias, Hämäläinen Poppana, Kyllönen Noora, Laitinen Onerva, Lankinen Ronja, Mikkola Maija-Elina, Muhonen Sampo, Nyman Juho, Zsembery Oskar 

Musiikin laajan oppimäärän syventävien opintojen päättötodistuksen saavat:
Miettunen Nina, Niska Juulia, Pavlova Nina ja Valldén Anna 

Kannustusstipendin saavat: 

Taika Granroth, oboe 
Taika on tänä vuonna syventynyt erityisesti  musiikin hahmotusaineiden opintoihin sekä niiden yhdistämiseen soiton opiskeluun. Hän on myös valmistanut hienon konserttikokonaisuuden ja nuotintanut omia suosikkikappaleitaan. Kunnioitettavaa paneutumista.

Poppana Hämäläinen, klarinetti
Poppana on tänä lukuvuonna osoittanut erityistä sinnikkyyttä ja ahkeruutta klarinettiopinnoissa. Hän suoritti POP2 erinomaisesti ja on soittanut aktiivisesti klarinettien kamarimusiikkiryhmissä, usein vastuullisena äänenjohtajana. 
 
Perttu Makkonen, piano
Olet saanut mahtavasti uutta energiaa soittoosi.
Edistyt nopeasti ja olet ottanut haltuun jo vaativia pianokappaleita.
Lisämausteena olet innokkaasti soittamassa myös kamarimusiikkia.

Aurora Meltti, sello
Hieno kehitys, rohkeus uusiin teoksiin ja itsenäiseen harjoitteluun ovat osoitus  oman opintopolun löytämisestä. Esimerkillinen toiminta tunneilla ja ryhmissä on huomattu. 

Loviisa Piilola, sello
Loviisa on treenannut itse ja toiminut vastuuntuntoisesti ryhmissä. Tämä soittaja on ottanut ison harppauksen eteenpäin kuluneena lukuvuonna! 
 
Linus van Treeck, kitara
on innostunut soittamisesta ja on edistynyt vuoden aikana hämmästyttävää vauhtia. Hän tarttuu ennakkoluulottomasti ja vahvalla itseluottamuksella vaikeisiinkin kappaleisiin. Kitaransoiton lisäksi hän soittaa pianoa, lukee ja pelaa tennistä. Ehkä vielä muutakin, josta opettaja ei tiedä. Tämä stipendi olkoon kannustus jatkamaan samalla tavalla!

Timantit-selloryhmä 
Lyyti Lind, Selma Nieminen, Tyyne Lahtonen, Frida Röning ja Irene Trygg  
Tämä ryhmä on  energinen, huisin hauska ja kekseliäs porukka. Sillä ansaitsee stipendin.

Viuluryhmä: Elias Cilenti, Greta Röning, Venny Vainio ja Silja Vesterinen
Tämän vuoden viuluryhmän jäsenet ovat kannustaneet  kannustaneet positiivisesti toisiaan.  He ovat tarttuneet sinnikkäästi kukin omiin haasteisiinsa ja selättäneet niitä.