Opetus- ja kulttuuriministeriö on asettanut taiteen perusopetusta koskevan lainsäädännön ja valtionrahoitusjärjestelmän uudistamista valmistelevan työryhmän. Hallitusohjelmakirjauksen mukaan taiteen perusopetusta koskevan lainsäädännön uudistamisen tavoitteena on opetuksen saavutettavuuden parantaminen eri taiteenalat huomioiden.

Työryhmän tehtävänä on valmistella ehdotus taiteen perusopetusta koskevan lainsäädännön uudistamiseksi. Ehdotukseen tulee sisältyä myös taiteen perusopetuksen valtionrahoitusjärjestelmän uudistaminen. Ehdotus tulee laatia hallituksen esityksen muotoon. Työryhmälle on annettu aikaa 30.6.2025 asti. 

Taiteen perusopetuksen sisällä on ollut jännitteitä esimerkiksi eri taiteenlajien ja musiikin välillä sekä musiikin yleisen ja laajan oppimäärän välillä. Tuntiperusteista valtionosuutta saavia oppilaitoksia on suhteellisen vähän, eikä valtionrahoituksen piiriin ole juurikaan päässyt uusia oppilaitoksia. 

Muutokset tulevaisuudessakaan eivät varmasti ole nopeita. Näen, että alalla tarvitaan erilaisia oppiplaitoksia erilaisin toimintatavoin ja kentän monimuotoisuus on rikkaus. Rahoituskriteereitä on lähes mahdoton määritellä ja tarvi olisi tehdä taiteen perusopetusta entistä tunnetummaksi ja sen pariin pääsyä tulisi helpottaa mm. lisämällä tietoa siitä. 

Viime vuosien tutkimuksista ja alan kehityskulusta sekä ajatuksiamme mahdollisista ratkaisuista voi lukea kirjoituksessani: Voiko soitonopetus olla hyvinvointipalvelu?

Lisätietoa uudistuksesta on Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteessa