Tämä kesä on ollut hieno. 

Sään olotilan tarkkailu ei ole ollut itselleni tärkeintä tässä tunteessa. Olen viihtynyt kesän säässä, oli satanut tai paistanut. Perheemme kannalta myös kuntatalouden sykkyrät tai puoluepamppujen kesäuhot ovat olleet kaukausia asioita ja hyvä niin. 

Kesäkokemusteni kärkeen nousee mökkeily omien lasten kanssa. Kalliolahden rauhassa olemme nauttineet pienten lastemme elämyksistä, kun mennään veneeseen ja heitetään katiska järveen, nostetaan saalis ja perataan haukia sekä paistetaan niitä rantagrillissä. Pistetään suuhun mansikoita, vattuja ja mustikoita suoraan pensaasta. Katsotaan lehmiä haassa ja lasketaan vasikoitten määräksi peräti viisi. Rikkaita kokemuksia. 

Kesässämme lisäiloa ovat tuottaneet mökkivieraat ja omat vierailut ystäväperheiden luona. Vaimon kesäkeikka Porin Kids Jazziin Lastenmusiikkiorkesteri Ammuun!  jäsenenä oli myös perheen kesäreissu, sillä pajoineen ja juuri lapsia varten valittuine esiintyjineen tapahtuma oli onnistunut. Laatua lapsille. Meilläkin oli kivaa äidin kesätöissä!

Loppukesän huipentuma on opistomme oma musiikkileiri Päivölän kansanopistolla. Paria vaille sata lasta, vajaat neljäkymmentä vanhempaa ja kaksikymmentä opettajaa elävät idylliä pihapiirissä, jossa kaikki viihtyvät. Soittavien lasten ikäjakauma on kuudesta kuuteentoista, mutta pienemmätkin juoksevat toisten perässä uusia asioita oppimassa. Leirin vanhemmat lapset ovat loistava esimerkki älykkäästä nuorisosta, jolle toisen ihmisen arvostaminen ja pienempien esimerkkinä oleminen on luonteva osa omaa persoonaa. Harvinaista, luulen.

Tällaisen kesän jälkeen – sillä taitavat nuo sateet jo viitata syysmyrskyihin – alkaa uusi matka kohti uusia elämyksiä, oivalluksia ja niistä saatuja ilon hetkiä. Toivottavasti osaamme tarjota niitä sopivassa määrin, turvallisessa ympäristössä ja uutta luoden.

Mittaamme opistoitseämme Virvatuli-arviointihankkeessa ja elämyksiä tarjoamme etenkin pienemmille opistolaisille suurhankkeessamme Tuulenpesiä. Toivon, että opistoperheet löytävät herätteitä elämyksiin, aikaa oivalluksiin ja havaitsevat sen ilon, jota löydetyt askeleet tuottavat. Pienet asiat ovat suuria. 

Nyt torstaina tulee taloomme halauksia, naurua ja vilskettä, kun opistolaiset vihdoin astuvat sisään uuden lukuvuoden alkuun. 

Hyvää alkavaa syysretkeä, toivottelee Reksi.