Tapaan kolme säveltäjää Keski-Helsingin musiikkiopiston musiikin perusteiden luokassa. Aukusti Arjas, Antti Hakkarainen ja Tomas Takolander ovat kokoontuneet kertomaan Siiville! -konsertissa esitettävistä sävellyksistään. Konsertti on musiikkiopiston 35. toimintavuoden juhlakonsertti, jonka lipputuloilla keätään varoja uuteen flyygeliin. 

paatpianolla-normal.jpg

Säveltäjien päät pianon päällä: Antti Hakkarainen, Tomas Takolander ja Aukusti Arjas

Kissaeläin vaanii

Aukusti Arjaksen teos Caracal on jo saanut ensiesityksensä New Yorkissa Avery Fisher Hallissa tuhatpäiselle yleisölle. Sävellys oli yksi yhdeksästä New Yorkin filharmonikkojen very young composers-projektin tilausteoksesta, joita orkesterin muusikot esittivät viime huhtikuussa.

Siiville! -konsertissa on vuoro Suomen kantaesitykselle. Aukustin teoksen soittavat seitsemän ammattimuusikkoa, jotka ovat opistolaisten vanhempia. Aukusti on aloittanut tänä syksynä lukion. Hän soittaa kitaraa musiikkiopistossa Osmo Palmun oppilaana ja sävellysopettajanaan hänellä Minna Leinonen

– Caracal on aavikolla elävä kissaeläin, joka teoksen ensimmäisessä osassa vaanii jänistä. Toisessa osassa caracal taistelee jäniksen kanssa ja sitä seuraavassa väliosassa surmaa sen. Viimeinen osa on sitten surulaulu jänikselle, kuvailee Aukusti teostansa. 

Mikrokonsertto 

Antti Hakkaraisen Mikrokonserton n:o 1 pianolle ja orkesterille idea syntyi aamun tunnelmasta. Herätyskello, unisuus ja sitten ehkä vähän kiire arkiaamuna. Ensimmäinen osa on nimeltään Herääminen, toinen Vielä unessa ja kolmas on Aamusirkus. Tähän on perheellisten helppo samaistua.  
– Lapsille sopivaa konserttoa ei oikein löytynyt, joten halusin tehdä sen. Lapsille säveltäessä pitää miettiä helppoa soitettavuutta, soittourheilua ei voi harrastaa liikaa ja toisaalta on helpottavaakin, kun pitää rajata. Teos on kolmiosainen, aivan kuin oikea konsertto. 
– Kestänee kertakuuntelun!, naurahtaa Antti. 

Solisteina konsertossa ovat opistomme oppilaat Franseska Kanerva, Henri Gland ja Iiris Niska. Jokainen heistä pääsee soittamaan yhden osan solistina ja lisäksi he voivat osallistua muiden osien esittämiseen lyömäsoittimia soittamalla. Pianistille solistiksi pääseminen on kasvamisen paikka. Solisti joutuu kuuntelemaan teoksen virtaavuutta aivan toisella tavalla kuin yksinään soittaessaan. Konserton orkesterina ovat tietenkin samanikäiset Da capo -orkesterimme jäsenet.  

Nykytanssia ja akrobatiaa

Tomas Takolanderin teoksen teemat syntyivät improvisoidessa tanssija-sirkustaiteilija Amandine Doatin kanssa. Kun improvisoinneista alkoi löytyä tarinantynkä, Tomas alkoi laittaa teemoja rakenteeseen. Sen jälkeen alkoi nykytanssia ja ilma-akrobatiaa sisältävän teoksen orkestrointi  Teos on näyttämömusiikkia, mutta Tomas ei halua paljastaa juonta etukäteen vaan luottaa siihen, että yleisö ymmärtää sen.

– Siiville! -teoksen elementit ovat yksinkertaisia. Siinä on kaksi pääteema, joita varioidaan. Tanssi ja akrobatia vaikuttavat rakenteeseen - mennään kokonaisuuden, eikä niinkään musiikin ehdoilla. Kokoonpanona on sinfoniaorkesteri, joka antaa uutta kokemusta kamariorkesterissa soittamaan tottuneille nuorille. Uskon, että soittajat pääsevät kehittymään, lupaa Tomas. Opiston henkeen kuuluu, että tässä teoksessa mukana ovat myös opettajat, luvassa on suuri kokoontuminen.

Musiikkiyhteisöstä

– Meidän musiikkiopistossa ihmiset heittäytyy tosissaan ja on mukana, siitä tulee hyvä henki, antaa Aukusti oppilasnäkökulmaa.
– Täällä otetaan innostuneesti vastaan uusia ehdotuksia, ollaan kiinnostuneita ja kannustavia ja mennään eteenpäin, lasta pesuveden mukana heittämättä, kommentoi siihen Tomas nuorena opettajana.
– On hienoa, että saanut olla mukana pitkään rakentamassa tällaista yhteisöä. Kun tulee uusia ihmisiä ja energiaa, yrittää itse tarttua innostukseen ja antaa samoja impulsseja muillekin, toteaa Antti.
– Se on elinehto opettajuudelle.

Jännitystä ja odotuksia

– Esitys jännittää minua ja yritän psyykata itseni positiiviseen hyrinään. Toistaiseksi palaute on ollut hyvää ja odotan mielenkiinnolla myös yleisön reaktioita, mietiskelee Tomas.
– Odotan positiivisia viboja, joita tuollaisesta erilaisten esitysten kollaasimaisesta konsertista voi syntyä. Se, että ollaan yhteisen asian äärellä, nostaa henkeä ja näkyy varmaan esityksistä, innostuu Antti.
– Nykin konsertti oli ainutlaatuinen ja upea, jatkaa Aukusti ja toteaa –  muusikot täällä tulevat soittamaan aivan erilaisen konsertin kuin siellä. Meille on tulossa tosi hieno konsertti, jossa on hienoja esityksiä, toivottavasti tulee myös yleisöä!

SIIVILLE! 

Juhlakonsertti: Keski-Helsingin musiikkiopisto 35 vuotta 
Esiintymässä mm. Jorma Hynninen, Marzi Nyman ja Lauluyhtye Rajaton.
Konsertin juontavat Minna Lindgren ja Petri Aarnio.
Konsertin tuotot ohjataan musiikkiopiston flyygelirahastoon.
Helsingin kulttuuritalo 4.11.2014 klo 19.00
Liput 35 € http://www.lippupalvelu.fi/event/siiville-juhlakonsertti-lippuja/137781

Siiville_ilmo-normal.jpg