Olen puhunut kuluneesta lukuvuodesta täyden toiminnan lukuvuotena. Täysi toiminta on mielestäni tarkoittanut sitä, että käytettävissä olevat voimavarat mitoitetaan oikealla tavalla siihen toimintaan, mikä on meille tärkeintä ja olennaisinta ja mitä varten olemme olemassa.

Taiteen perusopetuksen musiikin laajan oppimäärän mukainen opetuksemme sujuu mallikkaasti; hyvähenkisessä ympäristössä on kiva opiskella tai tehdä työtä. Tasosuoritukset valmistuvat sunnitellusti, konserteissa on hyvä ja monipuolinen ohjelma kannustavassa ilmapiirissä, lapset varttuvat ja kehittyvät... Täyttä toimintaa.

Päättyneen lukuvuoden saavutukset ovat henkilökohtaisia onnistumisia oppilaalle, opettajalle tai hallintohenkilölle omassa työssään, sopivan haasteellisesti asetettujen tavoitteiden toteutumisista. Osaamme tietää omat resurssimme ja itsetuntomme on sopivalla tavalla kunnianhimoinen. Täyttä toimintaa.

On monta pientä onnistumista ja nupuillaan olevaa lupausta, joista olen saanut nauttia tasosuorituksissamme. Esimerkiksi Danielin (Petterson) ja Artun (Jauhiainen) tasosuorituksissa oli keskittynyt ja kannustava tunnelma. Pojat tekivät upean työn ja kumpikin saavutti omalla persoonallisella tavallaan tavoitteensa, jotka oli opettajan kanssa itselleen asettanut. Tällaiset kokemukset vuoden aikana ovat minulle tosi tärkeitä ja haluan olla jakamassa tuollaisia hetkiä. Täyttä toimintaa, jos mikä!

Jokaiselle lukuvuodelle sattuu myös niitä kohokohtia, joista muistaa vuosienkin päästä, mikä vuosi oli kyseessä. Itselleni se oli tällä kertaa pienoisoopperaponnistus, sävellysopiskelijamme Heta Ahon kaksinäytöksinen pienoisooppera Himmerrä ja Valo sopraanolle, altolle, kertojalle ja kamariyhtyeelle, joka esitettiin musica nova -festivaalilla. Hieno kokonaisuus, jonka tekijät ovat kasvamassa hienoiksi ammattilaisiksi. Täyttä toimintaa.

Tämän vuoden tulemme muistamaan myös kamariorkesterimme huippuvuotena. Hieno konsertti sekä taltiontihetket Kauniaisten kirkossa kertovat erinomaisesta soivasta tasosta. Kapellimestarimme, säveltäjä Sanna Salmenkallion musiikki soi Kamarijousten ikuistamana äänitteenä Helsingin kaupungin taidemuseoon Metsäpuhetta -nimisessä multimediateoksessa vieä syyskuuhin asti. Täyttä toimintaa!

Tuon projektin kautta opistoomme syntyi metsäteema, joka kulki hiljaisesti mukanamme koko lukuvuoden esimerkiksi musiikikasvatuslehti Triolissamme ja omana, vaikkakin vaatimattomana, metsäaiheisena konserttinaan. Täyden toiminnan yksi verso.

Musiikin perusteiden teemavuoden ansiosta niistä puhuttiin ja seminaariakin järjestettiin. Aihe on sytyttävä ja siihen on monta ideaalia. Itse näen, että musiikin perusteet ovat valtavan hieno sosiaalisuuden, laulamisen ja keholisen musisoinnin areena. Täyttä toimintaa, joka jatkuu edelleen.

Kansainvälisyys kiinnostaa meitä ja olemme osa Eurooppaa. ABBBAn vierailu Estonia-teatterissa Tallinnassa oli hieno kokemus mukana olleille. Opistomme ryhmien esiintymisvierailut ovat aina kansainvälisyyskasvatusta ja ihmisenä kasvamista, vaikka tänä lukuvuonna vierailukohteena olikin Rauma. Ensi vuonna se voi olla sitten Italia.

Täyttä toimintaa!