Espoo Big Bandin kapellimestari ja Tapiola Sinfoniettan taiteellinen partneri Marzi Nyman on koko kansan tuntema kitaristi. Musiikkiopistotaustakin muusikolla on ja nykyään musiikkiopistoon hänet yhdistää lapsen musiikkileikkikoulu. Muskari-isä on lupautunut esiintymään Siiville! – Juhlakonsertissamme 4. marraskuuta.

Marzi%20kopio-normal.jpg
Muskariin menossa.

Uutta ja ihmeellistä

Nuorelle miehelle uran alussa 200 keikkaa vuodessa Nylon Beatissä oli järjettömän hauskaa, vaikkakin rankkaa työtä. Kaikki oli uutta ja ihmeellistä. 
– Soitin kavereille ja kerroin, että hei, meillä on hotellihuone, ei tartte nukkua autossa! 

Ensimmäinen kerta, kun elää järisyttävän kokemuksen, jättää vahvat jäljet. Marzille ne ovat jääneet Nuorison orkesterikurssilta Orivedellä 1990-luvun puolessa välissä. 
– Sain olla mukana sekä Hannu Linnun että sinfoniaorkesterin välittömässä läheisyydessä. Arttu Takalon teos Pimeä puoli soitettiin, mukana olivat mm. Pekka (Kuusisto) ja Tatu (Ferchen). Kalle Toivio soitti Sergei Prokofjevin II pianokonserttoa. Se on edelleen lempikonserttoni, kertoo Marzi.

Musiikki pääosassa

Joonas Hytösen show toi Marzille staran maineen. Marzi pääsi toteuttamaan myös omia intohimojaan ja ambitioitaan. Marzin mielestä musiikki on kuitenkin epäitsekäs laji. Keskiössä ei ole itse esittäjä, vaan prosessi. 
– Kun jotakin musiikkia esitetään, niin parhaimmillaan yleisön, säveltäjän ja esittäjän triangelissa julistetaan yhdessä jotakin, jossa on absoluuttisia ulottuvuuksia. Rituaalin ytimessä on ilontäytteinen juhlistus, spontaani ”joy”, jota ei tarvitse miettiä. 
– Ei voi mennä väline edellä, vaan on vain apinana tehnyt jotain, josta vasta jälkeen päin voi sanoa, onko se ollut hieno juttu vai ei, avaa Marzi musiikillista kokemistaan. 

Ystävyyden syvempi taso

– Musiikki on ihmisen on sisimpien kerroksien artikulaation väline ja menee syvemmälle kuin mahdolisesti mikään muu ihmisessä. Musiikki on tarkoitettu kommunikointiin, ja siinä on vuorovaikutuksessa muihin, vaikka olisikin itse yksityisessä kammiossaan. 
– Musiikin hienoja puolia on minulle aina ollut yhdessä tekeminen ja tutustuminen toisiin soittajiin. Kun soitetaan, suora yhteys toisiin soittajiin syntyy ja silloin paljastaa itsestään joitain syvempiä väyliä. Missä ikinä onkaan, soittamisen jälkeen on jo lähellä toisia soittajia, ja on hauskaa yhdessä.   
– Onko musiikilla arvoa, jos siihen ei liity ihmisten välistä elementtiä?, pohtii Marzi. 

Harjoituksista musiikkia

Musiikkiopistolaiselle nuorelle Marzilla kertoo suhteestaan harjoitteluun. 
– Kokemus siitä että soitetaan yhdessä ja että oppilas ja ope yhdessä miettii sitä musaa, on tosi tärkeää. Motivoitunut oppii sata kertaa nopeammin, tieto menee kuin imupaperiin, kuvailee Marzi. 
– Olen oppinut itse vasta vähän myöhemmin, että mitään osa-aluetta ei voi treenata ilman musiikkia. 
– Karnaalisia toistoja tarvitaan, mutta kaikista harjoituksista voi tehdä musiikkia!

Siiville! – Juhlakonsertti

Esiintymässä mm. Jorma Hynninen, Marzi Nyman ja Lauluyhtye Rajaton.
Konsertin juontavat Minna Lindgren ja Petri Aarnio.
Konsertin tuotot ohjataan musiikkiopiston flyygelirahastoon.
Helsingin kulttuuritalo 4.11.2014 klo 19.00 
Liput 35 € http://www.lippupalvelu.fi/event/siiville-juhlakonsertti-lippuja/137781