Tänään on oppilaiden ilmoittautumispäivä opintoihin ja huomenna alkaa opetus. Toivottavasti lukujärjestysten teko osoittautuu helpoksi ja kaikki saavat juuri sen parhaan musiikin perusteiden, orkesterin ja soittotuntiajan ja lisäksi ehtivät kaikkiin muihinkin harrastuksiin kiireettä. Toivon sekä oppilaille, perheille että opettajille ajan hallintaan rauhaa; yritä pysäyttää aika, olla tänään, täällä ja tässä hetkessä.

Himmerrä ja Valo on sävellysopiskelijamme Heta Ahon kaksinäytöksinen pienoisooppera sopraanolle, altolle, kertojalle ja kamariyhtyeelle (fl/a.fl, v, vc, cb). Oopperan kantaesitys on lauantaina 25.9. Lisää tietoja oopperasta saadaan pian.

Suomalaisen musiikin päivän vietto tapahtuu tänä vuonna Jean Sibeliuksen syntymäpäivänä 8.12. Meillä tuolle päivälle on suunnittelilla konsertti, jossa kuullaan mm. sävellysluokkamme oppilaitten teoksia.

Metsä on koko lukuvuoden kantava teema. Idea sai alkunsa Sanna Salmenkalliolta. Hän on yksi kolmesta taiteilijasta, jotka tekevät Helsingin kaupungin taidemuseoon Metsäpuhetta -nimisen multimediateoksen. Muut taiteilijat ovat valokuvataiteilija Ritva Kovalainen, valokuvataiteilija Sanni Seppo ja kuvaaja/leikkaaja/ äänittäjä Ville Tanttu. Teoksen musiikin säveltää Sanna Salmenkallio ja ainakin osan sen musiikista tehdään meidän jousiorkesterillemme. 

Metsäpuhetta tarkastelee ihmisen ja luonnon suhdetta kolmesta perspektiivistä;
”Henkien saarella” (luontosuhde Shikokun saarella Japanissa / shintolaisuus) 
”Hiljaa huojuu korven honka” (suomalainen aarniometsä)
”Metsänhoidollisia toimenpiteitä” (tehometsätalous)

Mikä on ihmisen asema luonnossa: alisteinen luonnolle, osa sitä, vai sen rajaton hallitsija? Onko suhde luontoon henkinen vai pelkästään aineellinen? Minkälainen on rajanveto luonnon ja kulttuurin välillä: luonnontilaisuudesta, kultivoituun luontoon ja lopulta tuotantolaitokseksi.

Teoksen avajaiset ovat ensi huhtikuussa ja itse projekti alkaa osaltamme ennen vuoden vaihdetta. Uskon, että voimme pitää aihetta yllä myös muutoin toiminnassamme, konserttien teemoituksissa ja tunneilla.

Loppuun monimielinen kysymykseni: Ovatko juuremme metsässä?

Hyvää alkavaa lukuvuotta!

Reksi