MEED (Music Europe EDucation) “Musical education at the heart of exchanges“ on eurooppalainen Erasmus+  musiikkikasvatusverkostohanke Ranskan, Viron ja Suomen välillä. Verkoston tarkoitus on vaihtaa tietoa musiikkikasvatuksen ja koulutuksen järjestämistavoista.

MEED on tuonut yhteen eurooppalaisia rakenteita musiikkikasvatuksen kentällä: oppilaitoksia, kulttuuritoimijoita ja tapahtumajärjestäjiä, sosiaali- ja koulutusjärjestelmiä, organisaatioita, kulttuurikeskuksia, konserttipaikkoja ja taidekeskuksia.

Verkoston kokemusten vaihto sosiaalisilla, koulutuksellisilla ja musiikillisilla tasoilla antaa alan ammattilaisille mahdollisuuden oppia käytössä olevia metodeja ja lähestymistapoja, joiden avulla jokainen voi kehittää toimintaansa omien yhteistoimijoidensa kanssa.

Hanketta koordinoi Topophone Ranskasta ja mukana ovat Eesti Pärimusmuusika Keskus Virosta sekä Konserttikeskus Suomesta. Toimijat oppivat toisiltaan uusia tapoja levittää musiikin ilosanomaa lapsille ja nuorille. Kaikki keskukset toteuttavat musiikkikasvatusta, mutta eri tulokulmasta. Topophone järjestää mm. festivaaleja ja vie musiikkiopetusta sellaisiin lähiöihin, joissa lapset ja nuoret eivät muuten vastaavan toiminnan piiriin pääsisi. Eesti Pärimusmuusika Keskus järjestää monimuotoisesti toimintaa kansanmusiikkiin liittyen, muun muassa koulukonsertteja, leirejä ja tapahtumia. Konserttikeskus puolestaan tuo hankkeeseen nimenomaan esitystoiminnan näkökulman.

Minulla on olllut ilo toimia hankkeessa Konserttikeskuksen edustajana yhdessä Noora Herrasen, Reijo Karvosen, Maiju Kopran, Seija Pakarisen, Soili Perkiön, Sanna-Kaisa Sundströmin ja Piia Säilynojan kanssa. Tutustuminen Tolousen alueella, isännöinti Suomessa sekä hankkeen nyt lauantaina päättyvä viimeinen tapaaminen Viron Viljandissa ovat olleet hyvin avaavia osallistujamaiden erilaisesta musiikkikasvatustilanteista ja antaneet minulle ihania kokemuksia ja monta hyvää uutta ystävää.    

Kiitos MEED!