Tämä vuosi on ollut minulle täynnä toimintaa. Siihen on sisältynyt iloisia kohtaamisia, yhdessä oivaltamisia ja intoa uusien asioiden opetteluun. Mahtuu siihen myös haasteita, ongelmia ja vaikeuksia, joista ainakin oleellisimmat on jotenkin selätetty. Sellaisestahan täysi elämä muodostuu. Olen saanut osakseni valtavasti ja olen siitä kiitollinen. 

Kiitos musiikkiopistovuodesta!

Työyhteisössäni Keski-Helsingin musiikkiopistossa on aivan erityisen hieno ydinporukka päätyötään tekeviä opettajia, joille musiikin opettaminen on (ainakin lähes) tärkeintä elämässä. Tuntiopettajakaartimme jaksaa ja ehtii olla myös mukana meiningissä ja kantaa raikkaan tuulahduksensa porukkaamme. He ovat tärkeä osa opistoamme. Saan intoa ja virettä omaan mahdollistajan rooliini, koska ideat lähtevät työtovereiltani ja niihin uskalletaan tarttua. Sitten vain toteutetaan ne toimiston loistavalla avulla. Tarvitaan hiukan luovaa hulluutta. Jälkikäteen mietitään sitten sitä, mitä tuli opittua. 

Iso projekti saatiin päätökseen, kun juhlasaliimme vihdoin asettui Steinway B-211 -flyygeli. Usean vuoden varainkeruu tuotti tulosta ja nyt uusi soitin tuottaa meille ja lähipiireillemme soinnin iloa. Loppukeväästä teimme myös hienon tapahtumakimaran, Keski-Helsingin juhlaviikot, opistomme 35. toimintavuoden johdosta. Tämä kivi kyllä vierii!  

On myös hyvä, että henkilövaihdoksia tapahtuu, vaikka vireästä vanhasta on vaikea luopuakin. Eloa on tällä hetkellä alttoviulusektiossa. Kiitokset Taina Evijärvelle vuosien työstä kanssamme. Uusi vakinainen alttoviuluope Vuokko Juutilainen aloitti syksyllä ja kevääksi sijaisensa Kerttu Tiebout jatkaa hänen äitiyslomansa verran tästä. 

Myös musiikin perusteissa on ollut eloa. Hoitovapailla ollut Minna Leinonen jättää tehtävänsä. Hänen sijaisinaan jo tovin toimineet Tomas Takolander ja Lauri Supponen lähtevät maailmalle. Uudeksi mupeopeksi saamme Erno Aallon. Tervetuloa mahtavaan tiimiimme oman persoonasi panoksella! 

Vaikka nuoret kasvavat, heidän vanhempansa eivät vanhene… Siitä huolimatta myös opistomme hallituksessa tapahtui vaihdoksia ensi vuodeksi. Puheenjohtajamme Riitta Palménia saamme kiittää vakaasta johtamisesta ja opistomme tasapainoisesta tilasta. Tästä on uuden puheenjohtajamme, vanhan tutun Marika Kecskemétin hyvä jatkaa. Tervetuloa hallitustoimintaan myös uudet jäsenet Tuula Lybeck, Sanna Hokkanen ja Maarit Säynevirta.

Syyskauden tapaus oli kahden bussillisen reissu valtakunnalliseen Nuori soittaa! -katselmukseen! Kuopiossa saatiin uusia tuttuja, elämyksiä ja kokemuksia, ja aivan varmasti taas intoa uuteen oppimiseen! Videolinkit tapahtuman esityksistä on lähetetty opistoperheiden sähköposteihin ja niistä voikin seurata, kuinka upeita ja monipuolisia ovat musiikkiopistojen esitykset ympäri Suomen.

Tämän kaiken ytimessä ovat ne viikottaiset tapaamiset soittotunneilla, joiden tulokset sitten näkyvät näissä kaiken maailman esiintymisissä ja projekteissa. Haluan myös säilyttää kosketuksen opettamiseen. En tiedä kummalle, yhdeksänvuotiaalle Sonjalle vai minulle on suurempi ilo, kun soittelemme torvea yhdessä. Hyvä niin. 

Kiitokset hienolle yhteisölle, jossa saan tuntea olevani hyväksytty ja jossa pääsen toteuttamaan itseäni. Toivottavasti myös te kollegat jaatte saman tunteen kanssani. Yhdessä olemme enemmän. 

Kiitos musiikkikasvatusvuodesta!

Suomen musiikkikasvatusseura – FiSME ry:lle tämä vuosi on ollut toimelias, verkottunut, utealias, monitahoinen ja kohti suurta kulkeva. Olen seuran puheenjohtajana kohdannut paljon ihmisiä ja asioita, joilta ja joista olen oppinut paljon. Olen samalla oppinut myös itsestäni. Vanhakin koira oppii temppuja…

Vuoden kohokohtaa ei tarvitse miettiä. II valtakunnalliset musiikkikasvatuspäivät 11.-14.11. olivat suuri tapaus! Tapahtuman suunnitteluun, kokoamiseen, koordinointiin ja toteuttamiseen on tarvittu paljon yhteistä halua, energiaa ja aikaa. Niitä on löytynyt niin yhdistyksemme hallitukselta kuin musiikkikasvatusverkostoltakin monine huipputoimijoineen.

Musiikkitalon KUULE!-työryhmän suunnitelema yleisötyön teemapäivä vetäjänään Annika Koivula ja musiikkikasvatustutkimuksen teemapäivän vetäjä Tuulikki Laes ansaitsevat erityismaininnat. Sadat ammatti-ihmiset pääsivät osallisiksi upeista sisällöistä. Ohjelmat toimivat hienosti ja tuottaja Kirsi Tunkkari sai puristettua logistiset mahdottomuudet aikaan ja paikkaan sopiviksi. Oululaisten opiskelijoiden panos Marja Ervastin johdolla osoittautui huikeaksi niin talkoolaisina kuin yleisöpäivän sisällöntekijöinäkin. Ikimuistoista.

Olennaista on myös toimivat tilat, joissa päivät järjestettiin. Monet kiitokset kumppanuudesta Musiikkitalolle, jossa kaikki aina toimii moitteetta. Kiitokset kuuluvat myös Sini Rautavaaralle ja Veli-Antti Koivurannalle, jotka avasivat Helsingin työväenopiston ovet meille. Opiston hyvät puitteet mahdollistivat musiikinopetuksen teemapäivän toimivuuden.

Tärkeintä ovat tietenkin juuri sisällöt ja kokemusten yhdessä jakaminen sekä uteliaisuus oppia lisää. Siihenhän moni mukapäivillä esillä ollut asiakin kiteytyi. Kiitokset siis myös kaikille esitelmöitsijöille, pajojen pitäjille, panelisteille, esiintyjille ja muille asiantuntijoille, jotka olivat jakamassa tietotaitoaan kanssamme. Musiikkikasvatusverkosto toimii!

Jotta hommasta tulisi vielä parempi, niin keräämme materiaaleja, jotta pääsemme jakamaan ne yhdessä. Jäsenistömme saa linkin materiaalisivuille ensi kevään aikana. Juuri päiville osallistujat tekivät tapahtumasta tapahtuman; lämpimän me-henkisen kohtaamispaikan, jossa jaettiin tunteita ja kokemuksia. Yhdessä olemme enemmän.

Kiitos edunvalvontavuodesta!

Musiikkioppilaitosten rehtorit – MOR ry:n puheenjohtajana olen opetellut nyt tehtävääni kaksi vuotta. Minut valittiin myös jatkamaan seuraavat kaksi vuotta. Emoyhdistyksemme SMOL:n (Suomen musiikkioppilaitosten liitto) hallituksen jatkokausi myös odottaa. Tulevaisuudessa on paljon mietittävää, esimerkiksi koko koulutusalan leikkaukset, musiikkioppilaitosten opettajien eläköitymiset ja niistä huolimatta kasvava työttömyys, vuosityöaika sekä OAJ:n järjestöuudistuksen etenemisen haasteet. Rehtoreiden asiantuntemus ja rooli järjestötyössä kasvaa, jos vain olemme itse valmiita satsaamaan siihen. 

Kiitän Mirja Kopraa upeasti hoidetusta SMOL:n puheenjohtajakaudesta. Samalla toivotan uudelle puheenjohtajalle Anna Hoffrénille menestystä siihen, että saa meistä kumppaneista parhaimmat puolet esiin. Tukemme on sinulla. Yhdessä olemme enemmän.  

Kiitos perhe ja ystävät!

Perheemme vuosi on ollut täynnä syviä kokemuksia. Olemme muuttaneet helmikuun alussa uuteen kotiimme, jossa viihdymme erinomaisesti. Perheemme uusin tulokas, Sylvi, syntyikin sitten vajaat kolme viikkoa muuton jälkeen. Isommat lapset aloittivat päiväkodissa ja uusien päivärytmien opettelussa on mennyt aikaa. Juuri neljä täyttänyt Veikko nauttii junista ja autoista, etenkin roska-autoista, joilla on yhdessä kiva leikkiä. Esikoisemme Maijan viulunsoiton aloitus on sujunut odotuksiamme paremmin ja iloitsemme, kuinka itse opittu Maa on niin kaunis soi äidin säestämänä. 

Perheen pyörittämisen lisäksi lasteni äiti on hoitanut SMOL:n tiedotusta, toimittanut teoksen Ikkunoita Inkerin elämään yhdessä Soili Perkiön ja Marja-Leena Juntusen kanssa sekä julkaissut Lastenmusiikkiorkesteri Ammuun! jäsenenä uusimman levynsä Metsään! julkistamiskonsertteineen. Aikamoinen saavutus. Se on onnekseni sitonut myös minut tiiviisti perheeseemme jakamaan kummankin rajallista aikaa. Kiitos Haki. Yhdessä olemme enemmän.

Ensimmäinen vuosi ilman isovanhempia on myös mainittava. Ilman auttavia lähisukulaisia on perheemme arki on välillä raskasta. Onneksemme elämässämme on Siiri, joka on toiminut lapsenvahtina. Ja onhan meillä on kaikki ihanat ystävät, joiden kanssa saamme jakaa iloja ja suruja. Kiitos läheisyydestänne. Yhdessä olemme enemmän. 

Vuodelle 2016

Lupaan olla enemmän perheeni kanssa.  
Lupaan säilyttää uteliaisuuteni uusia asioita kohtaan. 
Lupaan iloita ihmisten kohtaamisesta ja altistaa itseni aidolle vuorovaikutukselle.
Yhdessä olemme enemmän.

Rauhallista joulua ja aitoa uutta vuotta!

Reksi – Petri