Osallistuin Suomen musiikkioppialitosten liiton kevätpäiville Raahessa keskiviikosta perjantaihin. Monipuolisen tapahtuman sisällöistäkin, eli musikin hahmotusaineiden teemavuodesta sekä musiikkikasvatustutkimuksesta ja hyvinvoinnista, nousee pikku hiljaa vahvistuva käsitys siitä, minkälaista tulevaisuutta kohden olemme kulkemassa. 

Lähivuosien kuluessa musiikkioppilaitokset saavat päivittää yhteiskuntasuhteitaan, kehittää viestintäänsä ja mukauttaa toimintaansa muuttuvaan toimintaympäristöön. Monet näistä voivat olla suuriakin haasteita, mutta niillä on myös toimintaamme ajankohtaistava perusta. Olaan siis kuulolla ja muistetaan kertoa toiminnastamme myös niille, jotka eivät sitä tunne. Näin pääseme kehittämään asioita yhdessä, palvemaan tulevaisuuden lapsia ja nuoria sekä yhteiskuntaamme laajemminkin.  

SML:n toimintaa on kehitetty varsin voimakkaasti juuri viime vuosina. Sisällöissä näen vahvasti musiikin hahmotustaitojen opetuksen päivittymisen monimuotoiseksi ja vahvaksi yhteisöllisyyden rakentajaksi. Musiikin hahmotustaitojen edustajina kuulimme väitöskirjatutkija Hanne Närhinsalon ja Musiikkiopisto Juvenalian muhaopettaja Kalle Katajan innostavia ja mahdollisuuksia avaavia näkulmia. SML:n sivuilla on kirjoituksia Musiikin hahmotustaitojen teemavuodesta

Rakenteellisesti olemme uuden kynnyksellä. Taiteen perusopetuslaki on tarkastelussa. Musiikilla ylivoimaisesti suurimpana  toimijana on myös suuri rooli muiden taiteidenlajien oppilaitosten kanssa yhteisten näkemysten etsijänä. Musiikin sisällä taas olemme kahtiajakautuneessa ja profiileiltaan selkiytymättämässä tilassa yleisen ja laajan oppimäärän välillä. Tilanteeseen on löydettävä konsensus ja halu kulkea yhdessä kohti hyvää ratkaisua.

SML:n jäsenoppilaitosten toiminnan kivijalka on ollut valtionrahoitus ja kuntarahoitus arvaamaton. Valtionosuuksien rahoitusuudistukselta tuskin vältymme, mikä sekä tuo toivoa että myös pelkoa siitä, että kehittämisellä tarkoitetaan samojen tavoitteiden saavuttamispaineita yhä vähenevällä rahoituksella ja hajanaisemmalla kentällä. 

Musiikin vaikutus on todella merkittävä yhteiskunnallemme, mitä osoittivat Päivi Arjaksen hyvinvoinnista ja Suvi Saarikallion musiikkikasvatustutkímuksen tuloksista kertoneet esitykset. Uskon, että olemassaolomme perustelut avautuvat yhä useammille pikku hiljaa tutkimustulosten laajempaan tietoisuteen nostamisella. Soittamisen kautta opitaan tunnesäätelyä ja itsetuntemusta sekä elämänhallintataitoja ja resilienssikykyä laajemminkin. Tämän toki itse kokemusperäisesti tiedämme, mutta se on myös tieteellisesti todistettu!

Rakenteelliseta kehitystyötä voimme miettiä lisää Rovaniemellä maraskuussa. Suomen musiikkikasvatusseura – FiSME järjestää kansalliset Mukaan! -päivät 16.-19.11. ja sitä ennen keskiviikkona 15.11. on jälleen odotettavissa vertaistapaaminen musiikkioppilaitosten rehtoreiden kanssa SML:n omassa päivässä. Henkilökohtaisesti odotan, kuinka voimme jatkaa Musiikkikoulutuksen visiotyön jalkauttamista. Odotan kiehtovaa keskustelua ja kärsivällisyyttä edellyttävää yhteistyötä koko kentältä. 

Kiitokset ja onnea Raahen musiikkiopistolle ja rehtori Kristina Leskiselle upeasta 50-vuotiskonsertista ja päivien sujuvasta emännöimisestä. Nähdään Rovaniemellä.