Monelle sanasta varusmiessoittokunta tulee mieleen marssivat nuoret sotilaat puhallinorkesterissa. Nykyaika on vaikuttanut myös varusmiessoittokunnan toimintaan. Toiminta on paljon monialaisempaa ja laajempaa ja antaa nuorille musiikkialalle suuntaaville rautaista koulutusta taidokkaiden henkilöiden ohjauksessa ja mikä parasta – tiukassa noin 120 esiintymisen vuositahdissa.  

 

Varusmiessoittokunnan kapellimestari Tero Haikala kertoo, että painopistettä ollaan suuntaamassa tulevaisuudessa myös jousiyhtyeen suuntaan. Lisäksi naisten määrä on kasvussa ihan siitäkin syystä, että monet puhaltimet "naisistuvat" kovaa vauhtia. Tällä hetkellä orkesterissa palvelee eniten naisia (8 kpl) ja sen historian suurin jousiyhtye. Soittokunnassa tarvitaan tietenkin myös pianisteja, bändisoittajia, tuottajia, sovittajia ja säveltäjiä, joten monelle ammattiin tähtäävälle se on mitä parhain paikka hankkia kokemusta. 

 

Puolustusvoimien Varusmiessoittokunta on musiikin harrastajille ja musiikinalan ammattilaisille suunnattu erikoisjoukko, jossa vuosittain noin 80 lahjakasta nuorta soittajaa, laulajaa ja äänimiestä suorittaa varusmiespalvelustaan. Varusmiehet soittokuntaan valitaan pääsykokeiden kautta. Varusmiessoittokunnan runkona toimii sinfoninen puhallinorkesteri, jonka toiminnan pääpainona on konserttitoiminta sekä kuviomarssi. Sinfonisen puhallinorkesterin lisäksi Varusmiessoittokunnasta löytyy viihdeorkesteri, jousiorkesteri, jazzband sekä showband, joka on vakiinnuttanut paikkansa muun muassa MILjazz-kiertueella ja Provinssirockissa.

 

Laatuun sekä laadun parantamiseen on keskitytty viime vuosina erityisesti. Soittokunta käyttää kaikkien soittajien osalta ulkopuolisia kouluttajia omien kouluttajien lisäksi. Näin se pyrkii turvaamaan sen, että kaikki varusmiehet kehittyvät vuoden aikana eri osa-alueilla. Varusmiessoittokunta toimii vielä vuoden 2014 loppuun saakka Lahdessa, Hämeen Rykmentissä, josta se siirtyy vuonna 2015 Hattulaan Panssariprikaatiin.

 

Ilmaiseksi konserttiin!

Varusmiessoittokunta konsertoi Helsingissä keskiviikkona 29.5.2013 klo 19.00 Kaapelitehtaalla. Konsertissa lavalla on Varusmiessoittokunta kokonaisuudessaan sisältäen sinfonisen puhallinorkesterin, jousiyhtyeen, laulajat yms. Sovitukset kyseiseen konserttiin on varta vasten tilattu meitä varten. Konserttiin on musiikkiopistolaisilla vapaa pääsy. Ilmoittautumiset meidän opiston puolesta kerää Sanna Vuorinen. Ilmoittutumiset on tehtävä 13.5. mennessä sähköpostilla

 

Cinema-Konsertti 

Puolustusvoimien varusmiessoittokunta esittelee elokuvamusiikin suuria säveltäjiä Helsingissä. Ohittamattomia nimiä tällaisessa konsertissa ovat John Williams, Nino Rota, Ennio Morricone ja Henry Mancini. Unohtaa ei voi myöskään Hans Zimmeriä, James Horneria ja Jerry Goldsmithiä. Williamsin tuotannosta mukaan mahtuu E.T. Zimmeriltä kuullaan mm. Grammy-palkittu Crimson Tide -elokuvan (Purppuravyöhyke) teema sekä musiikkia Gladiatorista ja Leijonakuninkaasta. Musiikin lisäksi tässä konsertissa suuressa roolissa ovat visuaaliset elementit.

 

Konsertin solisteina soittavat trumpetisti Esko Heikkinen ja panhuilisti Stefan Stanciu. Varusmiessoittokunta on vuodesta toiseen ollut myös erittäin kysytty vieras monissa kansainvälisissä Tattoo-tapahtumissa, missä se on erottunut edukseen taidollaan ja nuorekkaalla energisellä esiintymisellään. Viime vuosina soittokunta on vieraillut muun muassa Singaporessa, Ranskassa, Belgiassa, Hollannissa, Saksassa, Venäjällä, Ruotsissa, Norjassa ja Italiassa