Mistä tulee se mieletön draivi, iloinen ja kannustava ilmapiiri, joka jyllää kovankin kilpailun keskellä?

Dancessa se on. Olen ihastellen seurannut ohjelman toista tuotantokautta. Tanssijat tekevät parhaansa ja osa joutuu luopumaan jatkopaikastaan viikottain. Kilpailu on kovaa ja säälimätöntä. Samalla päästään kertomaan suurelle yleisölle, että tanssijat ovat jo tehneet valtavasti työtä; päivittäin viikottain, vuosittain kehittyäkseen niinkin pitkälle kuin ovat tuossa puoliammattolaisuuden vaiheessa, jossa he osallistuvat näihin kilpailuihin.

Kaikesta kovuudesta huolimatta ohjelman päähuomio pysyy siinä kauniissa ja osaavassa tekemisessä, taiteessa, esityksessä. Palautteet, joita Marco Bjurström ja kumppanit antavat ovat hyvin rakennettuja ja upeita. Kehutaan oppimista, kehittymistä, jotain osaa suorituksessa ja huomioidaan osallistujan henkilökohtaiset venymiset entistä parempiin suorituksiin. Todetaan myös kannustavasti asioita, joista kilpailija saa vinkkiä edelleen kehittymiseen. Sellaisiinkin, joita ei tehdä tunnissa eikä viikossakaan.

Näinhän on myös meillä musiikinopetuksessa, eikö olekin? Me teemme juuri samanlaista työtä opistossamme, vaikka se ei olekaan tositeeveetä. Ja se on todella vähintäänkin yhtä arvokasta, sillä teemme tuota pienten lasten kanssa ja annamme heille mahdollisuudet kasvaa eteenpäin, musiikissa ja ihmisinä.

Siitä olen kateellinen, että tanssissa on löydetty kilpailuformaatti, jossa eri tyylilajit on saatu kivalla tavalla tasa-arvoisiksi ja pyritään olemaan monipuolisia niissä. Olisikohan sellainen mahdollista myös musiikissa? Olisikin musiikkikilpailu, jossa olisi barokki, romantiikka, kansanmusa, hevi, jazz- ja pop -osiot eri soitinten opiskelijoille.

Sepäs olisikin hauskaa, kun sähköbasisti soittaisi Marcellon sonaatteja ja viulisti päästelisi hevisooloja. Ei mahdotonta toteuttaa ja voisi opettaa jotain eri soitinten luonteista. Kilpailijoista tehdyt yhtyeet varmasti synnyttäisivät jotain uutta, tämän vuosikymmenen muusikoiden musiikkia.

Terkut Pauliina Ahokkaalle. Kuulemieni huhujen mukaan Tampere-talo on miettimässä jotain nuorison musiikkikilpailua. Vinkkini saa vapaasti ottaa käyttöön.