Monet kiitokset kuluneesta keväästä, joka on varmasti mieliinpainuvimpia monille.

Koronan kukistus 
Opistimme osalta voin todeta, että selvisimme koronan aihauttamasta tulikokeesta erinomaisesti! Toimintamme jatkui keskeytyksettä ja siirryimme sujuvasti lähiopetuksen korvaaviin muotoihin. Muskariryhmät sekä musiikin hahmotusaineet ja orkesteritoiminta olivat varmasti kovilla, mutta pystyimme toteuttamaan niidenkin osalta mielekästä, osallistavaa ja oppimisen turvaavaa tekemistä. enkilökohtaisesti näen, että arkinen aherruksemme on lisännyt turvallisuuden tunnetta sekä oppilaissa, perheissä että henkilökkunnassamme. Monet kiitokset tästä!

Unelmien soitonopetusta
Olemme tekemässä yhteishanketta Kallion musiikkikoulun ja Resonaarin kanssa. Hankkeen avulla pääsemme toteuttamaan entistä yhdenvertaisempaa ja mahdollisimman monelle avautuvaa musiikkiharrastusta. Hanke sisältää vuorovaikutuskoulutusta, uusia saavutettavuusnäkökulmia, yhteiosopettajuutta ja matalan kynnyksen tapahtumia.  

Häirintä
Minerva Skyttä on tehnyt opinnäytetyönsä Metropoliaan. Kiusaaminen musiikkiopistoissa: kertomuksia kiusaamisesta ja siihen puuttumisesta antaa antaa käytännön vinkkejä esimiehille ja pedagogeille ilmapiirin parantamiseen ja kiusaamistilanteiden ehkäisyyn. Skytän keräämän aineiston perusteella kiusaaminen on aiheuttanut musiikkiopistoissa muun muassa työuupumusta, ahdistusta, huonoa työilmapiiriä, soittoinnon loppumista, epäselvyyksiä työtehtävissä ja loukkaavaksi koettuja tilanteita. Keskeistä musiikkiopistoissa tapahtuvan kiusaamisen kitkemisessä ja sen ennaltaehkäisyssä on esimiehen johdonmukainen puuttuminen kiusaamiseen ja epäasiallisen kohteluun sekä avoin ja tasa-arvoinen työilmapiiri, jossa otetaan huomioon musiikkialan erityispiirteet.

Myös musiikkilehti Rondo kirjoitti toukokuussa musiikkioppilaitokseille tekemänsä kyselyn pohjalta artikkelin, josta välittyi kuva, ettei musiikkioppilaitoksissa asioista puhuttaisi. Meillä on nollatoleranssi kaikkeen kiusaamiseen ja häirintään. Jos koet meillä sellaista tai epäilet jonkun kokevan, ota välittömästi yhteys minuun tai työsuojeluvastaavaamme Eira Oksaseen. 

Kesälukemistoa
Yöpöydälläni (!) odottaa muutama alaan liittyvä julkaisu, joihin aion perehtyä paremminkin. 

Loppusyksystä ilmestyi Pauliina Avilan ja Viivi Pentikäisen Kukoistava kasvatus – Positiivisen pedagogiikan ja laaja-alaisen hyvinvointiopetuksen käsikirja. Olen selaillut sitä ja ainakin minulle se avautuu tietopohjaisena mutta myös tarpeeksi helppolukuisena ja konkreettisin esimerkein höystettynä tietopakettina. 

Alkuvuonna ilmestynyt Perttu Pölösen Tulevaisuuden lukujärjestys on mukaansatempaava teos, jonka tarkoitus on kääntää ajatuksemme pois esteistä mukautua tulevaan. Korkealle myös Piilaaksossa arvostetulla Pertulla on musiikkiopistotausta.Teoksen sisäkannessa on hauska kuva lukujärjestyksestä (alla), jonka mukaisesti minunkin elämääni avautuu mahdollisuuksien maailma.

Turvallisesti tulevaan 
Teidän turvallisuutenne on tärkeä ja valmistaudumme syksyyn huolellisesti. Lähiopetus voi olla mahdollista, mutta varaudumme myös muihin järjestelyihin. En ole ennustaja, mutta hartain toiveeni on tavata ihmisiä henkilökohtaisesti, jutella ja halailla heidän kanssa normaalisti.  

Levollista kesää,

t. Reksi

Perttu.jpg