Olivia Ainali on aloittanut soittoharrastuksensa sellonsoitolla Keski-Helsingin musiikkiopistossa opettajanaan Helli Seppä. Lauluopinnot tulivat kuvioihin pari vuotta sitten ja Hanna Hurskainen opastaa häntä nykyään popjazzlaulun salaisuuksiin. Olivia ei ole aivan tavallinen tyttö, sillä hän on jo pienestä laulanut oopperan lapsikuorossa ja ehtinyt näytellä Risto Räppääjä -elokuvassa Viileää Venlaa. Suvussa musiikki on ollut suuressa osassa useassa polvessa. Isän isä Veli Ainali on toiminut kanttorina Kalajoella ja äidin isä Jorma Hynninen on laulanut oopperalavoilla ympäri maailmaa. 

HynninenAinali-normal.jpg 

Luonnollinen ääni

Kun popjazz-laulaja Olivia keskustelee laulusta Jorma-ukin kanssa, Jorma ilmoittaa olevansa klassisen musiikin tiukkapipo. 
– Nykynuorisolla on suuri vaara menettää luonnollinen äänenkäyttö sähköisen systeemin vuoksi, eivätkä lapset oikein enää enää tiedä mikä on oikea luonnollinen ääni. Jos äänentoiston ja koneen ehdoilla tehdään musiikkia, äänenmuodostus hyppii luonnollisesta lapsella olevasta äänenmuodostuksesta pois, pelkää Jorma.

Olivia ei ole kokenut mikrofonia uhkaksi, mutta on ukin kanssa myös samaa mieltä.
– Laulun peruslähtökohdan pitää olla kunnossa ja se on juuri luonnollinen, vaivaton äänenmuodostus. 

Musiikkia yhdessä

Voimakas yhteinen kokemus oli, kun Kansallisoopperassa esitettiin vuosina 2007-2008 Aulis Sallisen oopperaa Punainen viiva. Jorma lauloi päähenkilö Topin roolia, hänen tyttärensä Laura soitti harppua orkesterimontussa ja Topin lasta hänen sylissään näytteli tyttärentytär Olivia. 
– On ollut moninkertainen täyttymys, että perheessäni musiikki on yhteinen asia ja siitä on löytynyt ammatti, iloitsee Jorma. 

Olivian lauluyhtye Gugu esiintyy musiikkiopiston Siiville! - juhlakonsertissa 4. marraskuuta. Yhtyeessä laulavat hänen kanssaan Emmi Kauppinen, Joel Bonsdorff ja Lauri Norjanen. Yhtye on ollut kasassa noin vuoden. 
– Ensimmäinen esiintymisemme oli, kun pääsimme laulamaan lastensairaalan hyväksi. Lisäksi koulussa on ollut konsertteja ja yksi keikka on ollut juhlallisesti Opetus- ja kulttuuriministeriössäkin, innostuu Olivia. 

Perinteisesti ja radikaalisti

Harjoituksia on viikottain ja keikkojakin alkaa tulla pikku hiljaa. Gugulla on oma facebook-sivu, jolta voi kuunnella kuinka yhtye esittää konsertissa kuultavan kauniin perinteisen balladin "A Nightingale sang in Berkeley Square”

Jorma laulaa Siiville! -konsertissa keskeistä repertuaariaan eli Sibeliuksen lauluja. Hänen radikaali puolensa tulee esiin, kun käy ilmi säestyskokoonpano. Uutena elementtinä mukana ovat sähkökitara ja haitari, joita soittavat Jarmo Saari ja Niko Kumpuvaara
–  Hienojen soittajien käsissä nämä erikoiset soittimet antavat jopa jollakin tapaa uuden kuvan lauluista. Samalla säilyvät hienot sävellykset, kertoo juuri hetki sitten itseään klassisen musiikin tiukkapipoksi tituleerannut laulaja. 

Tekemisen kokemus

Jormaa ei ollut vaikea puhua mukaan Siiville! -konsertin esiintyjäksi. Lasten ja nuorten musiikkikoulutus on tukemisen arvoista mitä suurimmissa määrin.
– Nykyisin on niin paljon sellaista, mikä vie huomiota pois tärkeästä. Omakohtainen harrastus ja omakohtainen tekemisen kokeminen ovat tärkeitä, meille kaikille!

Siiville!

Juhlakonsertti: Keski-Helsingin musiikkiopisto 35 vuotta 
Esiintymässä mm. Jorma Hynninen, Marzi Nyman ja Lauluyhtye Rajaton.
Konsertin juontavat Minna Lindgren ja Petri Aarnio.
Konsertin tuotot ohjataan musiikkiopiston flyygelirahastoon.
Helsingin kulttuuritalo 4.11.2014 klo 19.00
Liput 35 € http://www.lippupalvelu.fi/event/siiville-juhlakonsertti-lippuja/137781