Virtaa on huomenna ilmestyvän musiikkikasvatuslehti Triolin teema. Trioli on ainoa musiikkiopiston toimittama musiikkikasvatuksen aikakausilehti. Trioli ilmestyy kerran vuodessa. Tässä pääkirjoitukseni.

Virtaa

Musiikki täyttää elämästä suuren osan. Se vaikuttaa meihin jo ennen syntymäämme. Kohdussa kasvaessamme kuulemme ääniä ulkoisesta maailmasta ja elämme äitimme tunteissa mukana. Äidin laulu rauhoittaa sikiön mieltä ja antaa uskoa syntymän jälkeiseen elämään. Musiikkikasvatuslehti Trioli seilaa tänä vuonna elämän virrassa.

Ensimmäisistä musiikkikokemuksista ei ole pitkä aikamatka harrastamiseen. Soittotunnit aloitetaan yleensä koulun alkamisajan ensimmäisinä vuosina, soittimena voi olla esimerkiksi useimmille tuttu piano. Pianistit saavat soittaa aina paikasta riippuen hyvin erilaisia soittimia. Juhlahetki koittaa, kun pääsee opiston uuden flyygelin ääreen. 

Myös komea kontrabasso tai uljas fagotti voi olla uusi elämänkumppani. Jotta soitto sujuu, hyvä kehonhallinta on paikallaan. Liikunta eri muodoissaan on aina hyvästä. Pilatesta on kehitetty muusikoidenkin tarpeita ajatellen. Kahdeksan liikettä antaa hyvän alun niin nuorelle kuin kokeneemmallekin soittajalle.

Muusikko saa nähdä maailmaa. Nuori soittaa! -katselmus oli tuhansien soittavien lasten kohtaamispaikka Kuopiossa. Yhteenkuuluminen ja ystävyys soittajayhteisössä ovat hienoja asioita ja niistä kerrotaan oppilaiden omin sanoin. Mutta mitä taitoja nämä parhaillaan aikuisiksi kasvavat lapset tarvitsevat tulevaisuuden maailmassa? Voisiko musiikki olla hyvä väline näiden taitojen kehittämisessä? Tätäkin pohditaan Triolissa.

Elinikäisen musiikkisuhteen löytäminen on suuri tavoite ja jokaiselle tulee myös hetki lähteä musiikkiopistosta. Monipolvisempi opintopolku voisi helpottaa sen löytämistä ja tämä voitaisiin huomioida uusien opetussuunnitelmien perusteiden laadinnassa. Lisävirtaa soittotuntiin voi hankkia pienilläkin apukeinoilla, joita esitellään Herra Hakkaraisen pianotunnilla. 

Tärkeää musisoimisessa on elämys, oivallus – ja ilo! Hetket, joina pääsee virtaustilaan, Ilmassa on sähköä, unohtaa ajantajun ja pääsee flow’hun, ovat ainutlaatuisia. Tehkäämme siis hauskan oppimisen vallankumous! 

Sukella sivuille ja anna virran viedä, 

Petri Aarnio,
rehtori