Maailman musiikkikasvatusseura ISME on emojärjestö suomalaiselle FiSME:llemme. ISME:n maailmankonferenssi järjestettiin viime heinäkuussa Glasgow'ssa, Skotlannissa. Suomalaisia osallistujia oli hienosti yli 40 henkeä, mikä väkilukuun nähden oli huippu! 

ISME:n maailmankonferensseihin kokoontuvat musiikkikasvattajat noin 90 eri maasta. Osallistujia on yhteensä noin puolitoistatuhatta. Tapahtumassa on konsertteja, työpajoja, tieteellisiä luentoja ja posternäyttelyitä. Tapahtuma järjestetään joka toinen vuosi. ISME:n maailmankonferenssi järjestettin Suomessa vuonna 1990, jolloin emäntänä toimi Sibelius-Akatemian eläkkeellä oleva rehtori Ellen Urho (wiki). (Marja-Leena Juntunen. Kaiken lisäksi nainen. Ellen Urhon ammatillinen elämäkerta. Taideyliopiston Sibelius-Akatemia 2013. Lataa elämäkerta.)

Kansallinen ISME:n jäsenjärjestö voi hakea maailmankonferenssin järjestämistä ISME:ltä. Suomen musiikkikasvatusseura – FiSME päätti viime keväänä, että lähdetään hakemaan konferenssin järjestämistä yhdessä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kanssa. Osastodekaani Elina Laakso lähti ajamaan asiaa ja teki hakemusta varten tarvittavan suuren työn. Hakemus lähti. 

Helsinki voitti kilpailun vuoden 2020 ISME:n maailmakonferenssin pitopaikaksi!

Olemme sekä kauhuissamme valtavasta meitä odottavasta työstä että todella iloisia siitä mahdollisuudesta, että voimme näyttää sekä Suomessa että maailmalla musiikin tärkeyden yhteiskunnan ja ihmisten yhdistäjänä. Musiikki-ihmisten yhteen hiileen puhaltamisen aika on nyt ja näytön paikka on vuonna 2020. 

Teemaksi on valittu Visions for Equality. Tasa-arvo on täällä kaikista itsemme näkemistä puutteista huolimatta pitkällä koko maailman tilanteeseen nähden. Teemassa tasa-arvo käsitetään laaja-alaisesti mm. eri sukupuolten, eri ikäisten, eri musiikinlajien ja eri taiteenlajien välisenä tasa-arvona. Teemaa ehdotti Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen professori Heidi Westerlund. Hän toimii Suomen Akatemian rahoittaman ArtsEqual-hankkeen toisena johtajana. Hanke päättyy sopivasti vuonna 2020, jolloin voimmekin kertoa maailmalle myös sen tuloksista. 

Verkostotapaamiset

Suomen musiikkikasvatusseura – FiSME ry järjestää verkostotapaamisia noin 4 kertaa vuodessa, johon musiikkialalla työskentelevät ihmiset ovat tervetulleita verkottumaan ja vaihtamaan ajatuksia. Seuraava verkostotapaaminen pidetään maanantaina 19.9. klo 15.30  Sibelius-Akatemian kokoushuoneessa Musiikkitalossa. Osastodekaani Elina Laakso on alustavasti lupautunut tulla kertomaan hankkeen tämänhetkisestä vaiheesta.

Verkostotapaamisessa käsittelemme myös 25.11. pidettävän seminaarin aiheita. Tervetuloa mukaan!

Petri Aarnio, puheenjohtaja
Suomen musiikkikasvatusseura – FiSME ry