Musiikkileirimme Päivölän kansanopistolla päättyi viikko sitten. Oli aivan mahtijuttu viettää leiriviikko oppilaiden, vanhempien ja opettajien kanssa.

Tämänkesäinen leiri oli minulle jo kolmas leirinjohtajana ja ehkä siksikin nautin siitä aivan eritysesti; itselleni kuviot olivat jo tuttuja, ehdin ennakoida tulevaa ja nauttia hetkistä muiden kanssa, sillä johtajan leirikiire oli muuttunut jo kävelytahtiseksi.

Opettajiemme hieno osaaminen, leiriläisten latautuminen, vastuuvanhempien lempeän tiukka suhtautuminen ja leppoisan mukava leirihenki esimerkillisine teineineen tuntuivat antavan koko leirille tänä kesänä huippuilmeen. Kirkkokonsertti oli ohjelmaltaan tasapainoinen, ja sen soiva taso oli vaativankin kuulijan mieleen. Monen osallistuneen mielestä oli paras leiri – itselleni ainakin. Se tehtiin yhdessä. Kiitokset siitä kaikille!

Tämä oli minulle enemmänkin kesäleirikesä, sillä Orivedellä Klemetti-Opiston nuorison orkesterikurssi täytti 50 vuotta. Toimin leirinjohtajana siellä 90-luvulla, mistä riittääkin paljon rikkaita muistoja. Sinfoniaorkesterin kapellimestareina aikanani työskentelivät ainakin Pertti Pekkanen, Petri Sakari ja Hannu Lintu.

Leirit ovat aina täynnä oppimista, kokemuksia ja tunteita oli siellä oppilaana, opettajana tai muussa ominaisuudessa. Nyt oli hieno kuunnella kutsuvieraana nyky-nuorten-aikuisten soittoa, jonka kruunasi Shostakovitsin yhdeksäs ja Schumannin Konzertstücke neljälle käyrätorvelle, solisteina The Golden Horns -yhtyeen jäsenet (mukanahan kvartetissa soittaa henkilökuntamme pilates-ohjaaja Tommi Hyytinen).

Myös Sulasolin jäsenjärjeston Soitinmusiikkiliiton puhallinleiri Raudaskylässä juhli viidettätoista vuottaan. Olin leirin alkuaikoihin Ylivieskan seudun musiikkiopiston rehtorina ja sikäläisten puhallinorkestereiden kapellimestarina järjestänyt edellisenä kesänä Raudaskylään omin voimin "vuoden nolla" -leirin, jonka ansiosta saatiin Solin puheenjohtaja-leirinjohtaja Elias Seppälä vakuuttuneeksi sitä, että leiri kannattaa järjestää siellä.

Näin kävikin ja leiri vakiintui Raudaskylään, upeaan ympäristöön sekä luonnon puolesta että tunnelmaltaan. Johdin alkuaikoina leirin C-orkesteria, mikä oli valtavan hauskaa. Mm. Batman-versiomme on jäänyt ikuisesti mieleen. Vastaanotto leirin kunniavieraille oli aivan omaa luokkaansa, sain lasillisen kuohuviiniä ulkona liinalla katetulta pöydältä tuubaduon soittaessa minulle coctail-musiikkia!

Yhteistä näille kaikille leireille on palava into ja halu tehdä musiikkia ja oppia. Toisten ihmisten arvostaminen ja huomioiminen sekä erinomaiset opettajat ovat tietenkin kannustava tekijä. Lisäksi pienempien leiriläisten vapaa-ajan toiminnalla ja lapsille sopivalla ympäristöllä on suuri merkitys kaikkien viihtyvyydelle.

Olen saanut myös lomailla. Mökillä pusikkojen raivaaminen oli mainiota puuhaa, minkä hyttysten läiskimiseltä ennätti. Lapsen kanssa häärämistä ei voita mikään ja kesällä sai oikeasti olla lapsensa kanssa. Huikean hieno kesä takana. On hyvä lähteä uuteen lukukauteen.

Mukavaa lukukauden alkua toivottaa Reksi.