Tänä aamuna meni kahvi väärään kurkkuun kun luin seuraavan pikku-uutisen aamun hesarista: "Tutkijat ovat löytäneet uuden vakavan epämusikaalisuuden muodon, rytmikuurouden"

Ihmetyttää, kuka on tehnyt sanavalinnat uutiseen. "Vakavasti epämusikaalinen"  kuulostaa sairausluokitukselta ja olisi mukava tietää, onko se ollut määritelmänä myös alkuperäisessä tutkimuksessa. Ainakin englanninkielinen ScienceNewsin sitaatti on siistimpi kuin hesari.

En tässä aio käydä määrittelemään musikaalisuutta mitenkään valtaisan syvällisesti. Pintapuolisen mielipiteeni toki kerron; ja se on musiikinharrastajan ja musiikkikasvattajan näkökulma:

Musikaalisuus minun mielestäni on kykyä nauttia musiikista, ilmaista itseään musiikillisesti ja halua kuunnella ja olla musiikin kanssa tekemisissä. Esimerkiksi musiikin ilmaisun laadusta tai ilmaisun nk. oikeellisuudesta en tässä yhteydessä halua puhua.

On selvää, että esimerkiksi absoluuttisella sävelkorvalla on etua musiikin tekemisessä, ainakin tiettyyn pisteeseen saakka. Muusikolle on myös etua jos on absoluuttinen rytmitaju eli selkeä ymmärrys tasaisen sykkeen taajuudesta. Tämä on harvinaisempaa kuin absoluuttinen sävelkorva.

Mutta on olemassa myös sellaisia ihmisiä, joilla on niin absoluuttinen korva, etteivät he erota saman kappaleen soittamista eri sävellajissa. Heille siis Ukko Nooa C-duurissa tai D-duurissa on eri kappale. Tavallinen ihminen on siis musikaalisempi kuin tällainen henkilö, sillä on aika epämusikaalista olla huomaamatta yhteneväisyydet, vai mitä?

Monissa nk. musikaalisuustesteissä tarkastellaan kuullun äänen taajuuksia tai rytmikuvioita usein siten, että niitä pitää toistaa. Tällöin testattava joutuu käyttämään esimerkiksi lauluääntään toistossa. Saattaa hyvinkin olla että testattava kuulee säveltason, mutta ei vain osaa toistaa sitä.

Absoluuttinen sävelkorva tai rytmikorva ei ole edellytys muusikoillekaan, koska kykyä tajuta säveltasojen (myös mm. rytmien, sointivärien, harmonioiden, muodon, tilan) vivahteita voi harjaannuttaa. Esimerkiksi kiinan kielen äänteet kuulostavat meistä vierailta, koska emme ole ikinä harjaannuttaneet kuuloamme erittelemään siihen liittyviä vivahteita. Samoin voi kehittää myös omaa ilmaisua. Kukaan, ei edes maailman lahjakkaimmat, osaa soittaa mitään soitinta ilman että harjoittelee. Ja harjoittelee ja harjoittelee. 

On olemassa ääri-ilmiöitä ja uutisen tapaus todella on sellainen. Minun mielestäni ei voida väittää, että koehenkilö on epämusikaalinen, vaan että hän ei pysty hahmottamaan rytmiä kehollisesti. Mielestäni siinä on suuri ero. Tässä nimenomaisessa uutisoinnissa hänellä on ehkä myös neurologinen tai muu vamma tms syy, mutta mielestäni sanan musikaalisuus käyttäminen kannattaisi jättää pois tuosta yhteydestä. MOT.