Helsinkiläiset musiikkiopistot ovat yhdessä Kamariorkesteri Avanti!n kanssa suunnitelleet yhteisproduktion, jossa nuoret, opistoista tulevat oppilaat pääsevät soittamaan kamarimusiikkia avantilaisten muusikoiden kanssa.

Produktiota varten tilattiin sävellykset ja nuoret ovat saaneet muutama viikko sitten omat nuottinsa. Meiltä produktioon osallistuvat Anni Boyahia ja Silja Sormunen.

Nuoret osallistuvat kuun vaihteessa Avanti!n harjoitusperiodiin, joka on muutaman päivän mittainen, kuten orkesterilaisilla yleensä. Uskon, että se on suuri kokemus heille.

Ja uskon, että itse konsertti on hieno kokemus meille. Kannattaa merkitä kalenteriin.

3.11.2009 klo/kl/at 19.00, Konservatorion sali (Ruoholahdentori 6, Helsinki)

Avanti! ABC
Avanti! ja pääkaupungin musiikkioppilaitosten opiskelijat
 joht. Dmitri Slobodeniouk

Kimmo Hakola: An Johannes (k.e./ffg/fp)
Jukka Koskinen: Septetto (k.e./ffg/fp)
Anneli Arho: Odotus (k.e./ffg/fp)
Maija Hynninen: Pepper’s Ghost (k.e./ffg/fp)
Tapani Länsiö: Olipa kerran, olipa… (k.e./ffg/fp)
Jouni Kaipainen: Uusi teos (k.e./ffg/fp)
Jari Perkiömäki: Uusi teos (k.e./ffg/fp)
Giannis Xenakis: Aroura

Avanti! ja pääkaupungin musiikkiopistojen, Helsingin konservatorion ja Pop-jazz-konservatorion oppilaat tykittävät uusinta uutta kapellimestari Dmitri Slobodenioukin johdolla.

Liput 20/10 €  www.lippu.fi, puh. 0600 900 900 (1,75 €/min+pvm, myyntipisteiden palvelumaksu 1,50-2,50 €), tai tuntia ennen ovelta. 

Avanti! ja Helsingin seudun musiikkiopistot tekevät uudenlaista yhteistyötä Avanti! ABC -konsertissa. Avanti! on tilannut seitsemältä säveltäjältä kamarimusiikkiteokset, joiden kokoonpanoissa on sekä kokeneita uuden musiikin soittajia Avantista, että soitinopintojensa alkutaipaleella olevia opiskelijoita kaikista helsinkiläisistä musiikkiopistoista, Pop-jazz-konservatoriosta ja Helsingin konservatoriosta.

Tavoitteena oli, ettei säveltäjän tarvitsisi tinkiä tyylistään tehdäkseen teoksestaan tarpeeksi helpon, mikä on ollut usein musiikkiopistojen tilaamien sävellysten lähtökohta.

Ammattitasoisten stemmojen rinnalle tuli kirjoittaa musiikkiopistolaisille stemmat, jotka saivat olla vaativuudeltaan suurin piirtein perustasoa 3.

Avanti! ABC on ainutlaatuinen yhteisponnistus ammattiorkesterin ja musiikkioppilaitosten kesken. Tilausteokset rahoitettiin yhdessä, harjoitustyö saatettiin alkuun opistoissa omien opettajien kanssa. Harjoitusvaiheessa säveltäjät, oppilaat ja ammattimuusikot ovat tiiviissä yhteistyössä. Kantaesityksen jälkeen teokset jäävät rikastuttamaan musiikkiopistojen ohjelmistoa ja saavat toivon mukaan runsaasti lisäesityksiä.

Avanti! ABC pyrkii antamaan nuorelle soittajalle oikean, innostavan ja oivaltavan elämyksen uuden musiikin esittämisestä. Kussakin teoksessa on kahdesta kolmeen musiikkiopistolaista, joiden soittimet säveltäjä sai valita. Säveltäjiä muistutettiin siitä, että musiikkiopistoissa opiskellaan myös harvinaisempia soittimia, niinpä mukana on perinteisten orkesterisoittimien lisäksi mm. harmonikka.

Harjoitustilanteista yhdessä ammattilaisten kanssa pyritään tekemään rentoja ja hauskoja, mestari-kisälli –asetelma tukee nuoria soittajia ja rohkaisee heitä heittäytymään uuden musiikin syövereihin. Teokset jaettiin lisäksi niin, että saman musiikkiopiston oppilaat eivät soita saman säveltäjän teosta. Näin myös nuoret muusikon alut tutustuvat toisiinsa ja tilanteeseen, jossa soittajakollegat eivät ole entuudestaan tuttuja.

Tilattujen teosten lisäksi ohjelmassa on Yannis Xenakiksen Aroura, joka tuo lavalle suuren joukon jousisoittajia kaikista helsinkiläisistä musiikkiopistoista. Arouran lisäksi yksi tilatuista teoksista johdetaan, kapellimestarina on Dmitri Slobodeniouk
.