Kolmen sävelen rytmi kuulostaa fanfaarilta... myös sen nimi.

Meille Keski-Helsingin musiikkiopistossa Trioli on myös kunniakkaasti kajahtava musiikkikasvatuslehtemme, jonka sivuilla kerromme meille merkittäviä asioita musiikkikasvatuksesta ja tuomme esiin tärkeitä arvoja: yhteisön, oppimisen riemun ja elinikäisen musiikkisuhteen tärkeyden. 

Tässä esipuheeni tämän vuoden Trioliin. Trioli ilmestyy ensi tiistaina.

Yhteisellä polulla

Uskallatko antaa lapsesi vieraan ihmisen huostaan? Opettaja on aluksi vieras, vähitellen yhä tutummaksi käyvä aikuinen, joka astelee lapsen rinnalla hänen kasvaessaan kohti aikuisuutta. Opettaja saa suuren luottamuksen ja samalla vastuun oppilaistaan.

 

Turvallisessa maassamme opettajaa arvostetaan. Se syntyy korkeasta koulutuksesta, ammattitaidosta kasvattajana ja alansa osaajana. Pienen lapsen elämän pisimpiä ihmissuhteita on suhde opettajaan, jonka ajatukset tarttuvat, miksei arvotkin. 

 

Ei ole yhdentekevää, kenen kädestä lapsi pitää kiinni. Kohtaaminen toisen ihmisen kanssa on aina ainutkertainen. Kohtaamisen syvyyttä on vaikea mitata, sillä sentit tai grammat eivät kerro asiaa. Lapsen olisi voitava kasvaa siksi, mikä hän on. Polulla on suunta. Aikuisten kanssa, aikuisuutta kohti. 

 

Oppimispolkuja ovat kulkeneet myös aikuiset. Isojenkin ihmisten tarinat ovat erilaisia – toiset liikkuvat laajasti, toiset syvällisesti. Hellaksen pianokoulun polku johtaa tuttuun opinahjoomme, Keski-Helsingin musiikkiopistoon. Nimistä tulee ihmisiä, numeroista tunteita. 

 

Suurenkin järjestelmän tarkoitus on palvella myös pientä ihmistä. Opetussuunnitelmien uudistamistyö on käynnissä ja niitä muokataan lasten parasta ajatellen. Oppimisen perustana on ajatus, joka omassa opistossamme on kiteytetty muotoon: ”Elämys, oivallus – ilo!”

 

Missä ovat kuljettujen polkujen risteyskohdat? Olisivatko yhdistävinä asioina ihmisen tunteet, elämykset ja uteliaisuus elämään? Tartu käteeni, lähdetään… 


Jollei Trioli saavuta Sinua postitse, voit myös ladata sen etusivultamme.