Otsikkoni provosoi sinua laittamaan nuo kolme sanaa tärkeysjärjestykseen ja pohtimaan, miten ne voi liittää toisiinsa sulaan sopuun. Tehtävä voi tuntua mahdottomalta, mutta esimerkiksi meillä Suomessa on satakunta musiikkiopistoa, joissa tuota asiaa mietitään.

Hyvässä järjestyksessähän nuo sanat ovat. Toivonkin, että aina pienten lasten musisoinnista opistomme hallintoon asti musiikki on läsnä ja kirkkaana kanssamme. Osana musisointiin kuuluu toki kasvaminen ja oppi.

Itse joudun sitten rehtorina tuon viimeisen sanan kanssa enemmänkin tekemisiin ja miettimään oman opistomme ratkaisuja siihen, että järjestelmän edut ja haitat yhdistyisivät mahdollisimman suotuisaksi kokonaisuudeksi kannustaen luovuuteen, musiikin tekemiseen ja yhdessä siitä nauttimiseen.

Laitoksemme hallinto on kasvanut hyvästä harrastamisesta. Opiston työntekijöiden työnantajana toimii kannatusyhdistys. Kannatusyhdistys on käytännöllisesti katsoen aina oppilaiden vanhemmat. Tällöin opistoa tietenkin hallinnoi kannatusyhdistyksen jäsenistöstä eli teistä vanhemmista koostuva hallitus.

Rehtori on tilivelvollinen hallitukselle. Hyvän hallituksen jäsenet edustavat eri elämänaloja ja antavat kokemuksensa meidän yhteiseen käyttöön päätöksiä tehdessään. Hallitus vahvistaa rehtorin päätökset ja toimii tavallaan ulkomaailman edustajana opiston opetukseen päin – valvojana siitä, että opistossame toimitaan oikein. Luottamuksellinen suhde hallituksen ja rehtorin välillä on tärkeä. Kuten meillä on.

Nyt opiston hallituksen kokoonpanoon on tulossa muutoksia. Monia vuosia mukana olleita henkilöitä on lopettamassa, koska lapset ovat jo kasvaneet tai kasvamassa ulos meiltä. Toivon, että uusilla henkilöillä on halukkuutta hallitukseen uusin ja tuorein ajatuksin.

Itselleni en voi, enkä haluakaan, työnantajaa valita. Toivon, että te vanhemmat etsitte meille hyviä ihmisiä jatkamaan tätä hienoa perinnettä. Mukaan tulevat henkilöt pääsevät antamaan musiikkiopistoon peilauksen ympäröivästä yhteiskunnasta ja heille aukeaa entistä syvemmin musiikkiopiston hieno sisäinen maailma.

Tervetuloa valitsemaan uutta hallitusta syyskokoukseen tiistaina 24.11. klo 18.00 opistolle. Jos tiedät halukkaita mukaan tulijoita, tiedota siitä hallituksemme puheenjohtajaa Pia Palménia.