Eilen oli syksyn ensimmäinen opistomme kannatusyhdityksen hallituksen eli musiikkiopiston johtokunnan kokous. Suhteellisen harvasta kokousvälistä johtuen asiaa oli paljon.

Itselleni tuollaisen kokouksen valmistelu on työlästä, mutta antaa toisaalta ajallista perspektiiviä tarkastella, mitä on tapahtunut viime kevään loppupuolella, mitä on nyt tapahtumassa ja mitä tapahtuu esimerkiksi vuoden kuluttua.

Voisin kutsua meneillään olevaa lukuvuotta täyden toiminnan lukuvuodeksi. Olemme vakiintuneet toimipaikkaamme ja asettuneet hienosti ympäristöömme. Voimme keskittyä sellaiseen toimintaan, jota pidämme mielekkäänä.

Opetus on vauhdissa; on luvassa konserttimatkaa Raumalle, metsäprojektia, pienoisopperaa, musica novaa ja tietenkin soittotunteja, yhteissoittoja, musiikin perusteita, harjoittelua ja tasosuorituksia ja soittajaisia. Erityisen iloinen olen siitä, että tälle lukuvuodelle olemme pistäneet pystyyn kolme jousikvartettia.

Olen näiden kehittyvien asioiden takana täysillä ja toivon, että ne sujuvat hienosti ja antavat meille kasvamisen mahdolisuuksia ja onnistumisen elämyksiä, kun niissä eteen tulevia haasteita ratkotaan. Näin pitääkin. Mahtavaa!

Tulevaisuudessa on myös taloudellisia haasteita. Palkkakustannukset kasvavat vuosi vuodelta eikä rahoitus kehity samaa tahtia. Itse asiassa Helsingin kaupunki on talousarviossaan 2011 pienentämässä tukeaan musiikkikopistoille.

Toimintasuunnitelman laatiminen on osa musiikkiopiston taustatoimintaa. Se toimii välineenä opetuksen järjestämiseen yhdessä talousarvion kanssa. Nillä on tarkoitus mahdollistaa opetussuunnitelmien mukainen opetus. Ne kertovat opistomme valinnoista: Mitä haluamme tehdä opistossamme ja kuinka?

Koska yhteiskunnan rahoitus suhteellisesti pienenee, on meillä valittavanamme esimerkiksi seuraavia asioita: Haluammeko pitää oppilasmäärämme ennallaan? Haluammeko tarjota yhtä paljon opetusta oppilasta kohti kuin ennenkin? Annammeko ryhmätunteja yhtä runsaasti kuin tähän asti? Onko opetustarjontamme samanlainen tulevaisuudessa?

Uskoakseni lukuvuodesta 2011-2012 tulee tiivistetyn ja kohdennetun toiminnnan lukuvuosi, jonka aikana emme välttämättä vielä huomaa, että resurssit ovat kaventuneet mutta lukukausimaksut ovat nouseet takaisin kolmen vuoden takaiselle tasolle.

Meidän valintamme näyttävät suuntautuvan siihen, että haluamme tarjota oppilaillemme vastaisuudessakin tasokasta opetusta, joka noudattaa opetussuunitelmia ja antaa heille mahdollisuuden kasvaa ja kehittyä.