Keski-Helsingin musiiikkiopisto on ainoa, joka toimittaa omaa musiikkikasvatuksen aikakausilehteä. Trioli ilmestyyy kerran vuodessa, aprillipäivän aikaan. Tänä vuonna ensi maanantaina. Tässä pääkirjoitukseni. Lehti on luettavissa myös pdf-muotoisena verkkosivullamme www.khmusiikki.fi.

SATTUMA

Ihmisillä on tapana suunnitella asioita ja rakentaa tulevaisuutta tarkan suunnitelman varaan, mutta usein suunnitelma ei toteudukaan. Sattumaa kun ei voi ennakoida. Tämä Trioli keikkuu sattuman ja suunnitelmallisuuden välisessä tilassa. 

Elämys on tunne, joka muuttaa jotain sisimmässä. Musiikkisuhteen vahvistumiseen vaikuttaa usein sattuma, joka on johdattanut elämyksen äärelle. Sattuman voi kohdata vaikkapa barokkimusiikkiperiodilla, jossa saa kuulla uusia ilmaisuja ja sointeja.  

Koettuja elämyksiä voidaan ilmaista musiikillisella keksinnällä. Opistomme on edelläkävijä sävellyksen opetuksessa nuorille. Sävellysoppilaan kuvaukset suuresta elämyksestä vastaavat hyvin sävellysopettajan suunnitelmia avata musiikin maailmaa uteliaille.

Oivallus tarvitsee ravintoa. Elämyksen jalostaminen oivallukseksi edellyttää veitsiä laatikkoon; välineitä, joilla voi paloitella kokemaansa ja nauttia sitä sopivan kokoisina annoksina. Musiikin hahmottamisessa auttavat opettajat, jotka tietävät, milloin lapsi soittaa lapsen lailla ja osaavat ennakoida, milloin lapsella on otollinen hetki perehtyä asioihin syvemmin.

Orkesterissa syntyy oivallus yhdessä tekemisen upeudesta. Yhteinen ääni on enemmän. Vaikka kaikki eivät voi soittaa orkesterissa, onneksi ihmiset maailmassa voivat laulaa. Ja niilläkin, joilla ei ole omaa soittoharrastusta, on oma suhde musiikkiin. Seuraavan polven musiikkiopistolainen on tällöin vanhemmalleen suuri ilo. 

Ilo syntyy oivalluksesta. Ilo on uuden oppimista ja oivalletun asian toistamista niin, että se jää kehon muistiin. Ilo on kokea elämyksiä ja jakaa niitä toisten kanssa. 

Musisoinnin ilo ei ole sattumaa. 


Petri Aarnio
rehtori