Eilen vietettiin suomalaisen musiikin päivää ensimmäistä kertaa Jean Sibeliuksen syntymäpäivänä 8.12. Ensi vuonna päivästä tulee myös virallinen liputuspäivä. Musiikin ammattilaisten kalenterit täyttyivät monenmoisella ohjelmalla, esimerkiksi musiikkineuvoston järjestämällä seminaarilla ja oman toimijatahonsa konsertilla.

Meillä Keski-Helsingin musiikkiopistossakin oli suomalaisen musiikin konsertti. Miellyttävä musisointituokio yhdisti läsnäolijoita. Konsertissamme oli perinteikästä suomalaista musiikkia säveltäjäniminä Madetoja, Merikanto, Melartin, Kuula ja Sibelius. Mukaan oli myös yksi Lasse Eerolan sävellys. Suomalainen sävelkieli on näissä teoksissa melkoisen yhtenäinen. Kiitokseni menevät konsertin hyville esityksille ja lämpimälle tunnelmalle.

Mutta onhan suomalainen musiikki muutakin. Siihen mahtuu marginaalista undergroundiin, jazzista klassiseen, kevyestä vakavaan, rokista tangoon ja iskelmään ja mitä kaikkia termejä onkaan olemassa. Siihen kaikki musiikki, mitä päivittäin kuuntelemme, soitamme ja teemme; perinteet mutta myös uudet tuulahdukset. Annetaan niille kaikille tilaa elää ja kehittyä samalla pitäen meille omimman musiikin elävyys ja koskettavuus itsellemme alati läsnä.

Itselleni eilisestä muodostui hämmentävä, sillä edellisiltainen Kari Tapion menehtyminen tuli minulle vastaan paljon voimakkaammin kuin olisin ikinä voinut kuvitella.

Minut oli kutsuttu radioon suoraan lähetykseen Ajantasaan keskustelemaan musiikkikasvatuksesta ja suomalaisen musiikin päivästä musiikkiopistonäkökulmasta. Kun astuin radiotaloon sovittuun aikaan, toimittaja ilmoittaa minulle, että osuuteni siirtyy kymmenen minuuttia myöhemmäksi ja ohjelma alkaa Kari Tapion muisteluosuudella. 

Huomaan istuvani saman pöydän ääressä suorassa radiolähetyksessä, missä musiikkitoimitaja Tarja Närhi ja tuottajamoguli Ile Vainio muistelevat Kari Tapiota. Heidän surunsa hyökyy pöydän yli ja on kouriintuntuva, vaikka itse puhuminen ja tarinointi tuntuu sujuvan ihan mallikkaasti. He myös joutuvat jäämään saman pöydän ääreen minun haastatteluosuuteni ajaksi.

Tämän suomalaisen musiikin päivän tulen muistamaan koko elämäni.

Itse ohjelma on kuunneltavissa viikon ajan YLEn Areenassa (Suomalaisen musiikin päivä noin kohdalla 11.15-22.00).