Osallistuin JaSeSoi ry:n Rytmiseminaariin viime viikonloppuna Oriveden Klemetti-Opistolla. On riemastuttavaa kun saa olla van nauttimassa muiden järjestämästä koulutuksesta, joka kaiken lisäksi antaa sisällöllisesti paljon. 

Tänä vuonna rytmiseminaarin aihepiiriksi oli valittu pojat. Kouluttajina olivat muskariopettaja Eve Alho Juvenaliasta, Vantaan tanssikoulussa opettajana toiminut tanssitaiteilija Isto Turpeinen ja ghanalainen muusikko Dela Botri, joiden lisäksi saatiin kuulla Hannele Huovin esitelmä kirjastaan Miinalan Veikon nyrkkeilykoulu.

Voitte uskoa, että lähestymistavat samaan aiheeseen olivat huikean erilaiset. Mutta kuitenkin niin samanlaiset ja tärkeät. Pojat ovat erilaisia. Kuin ketkä? Vai ovatko? Ja pitääkö se ottaa huomion? Vai onko huomioon ottaminen jotenkin "tasa-arvokiintiöiden täyttämistä"? Siinä pulmia, joihin ei pyrittykään antamaan suoria vastauksia.

Vastauksia haettiinkin laulamalla, soittamalla, tekemällä, hakemalla mielenkiintoisia tapoja tehdä ja toteuttaa opetusta. Ihmisen mitalla, ei-numeraalisesti.

Eve Alhon lähestymistapa on rauhallinen ja hienosti hetken tavoittava. Nautin paljon hänen keskittyneestä elekielestään, joka ohjaa huomion juuri hänen haluamaansa pieneenkin kohteeseen. Kaunis, kirkas, jollakin lailla "perinteikäs" laulu kohottaa tunnelman ja hetken erityiseksi. Vaikka soittasimme ilmakitaraa, varjonyrkkeilisimme piirtoheittimen avulla, tekisimme koordinaatioleikkejä mukeilla ja tanssisimme Smoke on the Waterin tahdissa.

Isto Turpeinen teki minuun vaikutuksen. Iston "hyppykoulu" oli täynnä nautintoa; rajua leikkiä ja esteettistä lähestymista. Metodi on nerokkuudessaan yksinkertainen. Lähdetään klassisista liikeistä eteenpäin: kävellään, juostaan, hypitään, pyöritään kontataan. Poimitaan esille, muutetaan näkyväksi ja annetaan nimi; varioidaan ja jatketaan prodessia. Kaikki tapahtuu hetkessä ja vetää armotta mukaansa. Voin antaa oman panokseni mukaan ja olen osa luovaa prosessia. Olen poika, kaikkineni. Maskuliininen ja herkkä yhtaikaa.

Dela Botri on valittu vuoden kansanmuusikoksi 2008 Ghanassa. Afrikkalaisten rytmien kompleksisuus muuttui helpommaksi Dela Botrin kivojen hokemien kautta. Huomaa, että Delalla on opetuskokemusta meidän maallikoidenkin parissa. Afrikkalaisten rytmien kudos on todella kiehtova ja tarjoaa ainakin minulle aimo haasteita. Ihmetellä saattaa kuinka joku laulaa, rummuttaa, tanssii ja ohjaa kaikkea samaa aikaan. Kun saa kpanlogo- tai agbadza-rytmit istumaan niin fiilis on mahtava!

Rummuttamaan
Musiikiopistollamme soitetaan afrikkalaisittain (kpanlogo, agbadza) Dela Botrin johdolla ensi maanantaina 23.3. klo 19.00-20.30. Jos ehditään, lauletaan ja tanssitaan kanssa. Koulutukseen voi ilmoittautua minulle. Tervetuloa!