On raikkaan tuulahduksen aika. Se tulee viime vuosisadalta, kun rakennus, jossa toimimme, saavuttaa kunnioitettavan 110 vuoden iän. Talon synttäreitä juhlitaan torstaina 22.11. Tervetuloa mukaan!

Talon historia on ainutlaatuinen. Hanna Rothman perusti Pohjoismaiden ensimmäisen kansanlastentarhan vuonna 1888 ja aloitti yhdessä Elisabeth Alanderin kanssa lastentarhanopettajien koulutuksen Sörnäisten kansanlastentarhassa vuonna 1892. Arkkitehti Wivi Lönn suunnitteli vuonna 1908 valmistuneen Ebeneser-talon, jossa toimivat lastenseimi, lastentarha, koululaisten päiväkoti ja Lastentarhaseminaari Ebeneser. 

Ebeneser-säätiön tarkoituksena on varhaiskasvatuksen ja vanhemmuuden tukeminen sekä lastentarhatyön kulttuurihistoriallisen merkityksen vaaliminen. Säätiö tukee ja edistää varhaiskasvatuksen tutkimusta ja koulutusta sekä osallistuu yleiseen kasvatustoimintaan. Säätiö ylläpitää Lastentarhamuseota ja -arkistoa. 

Talossa on koko sen historian ajan ollut toimintaa lapsien hyväksi. Lastentarhanopettajien koulutus jatkui Ebeneser-talossa vuoteen 1993. Talossa on toiminut myös dysfasia-lasten koulu ja virolainen päiväkoti. Vuodesta 2009 toimintansa talossa aloitti Keski-Helsingin musiikkiopisto ja vuodesta 2018 alkaen Helsingin kaupungin ylläpitämä päiväkoti Ebeneser.

LEIKKIVÄ TALO – EBENESER 110 VUOTTA

Wivi Lönnin suunnittelema Ebeneser-talo Helsinginkadulla täyttää 110 vuotta. Tervetuloa seikkailemaan taloon omatoimiselle Wivin kierrokselle sekä nauttimaan talon toimijoiden monipuolisesta ohjelmasta!

10–18 Wivin kierros
Wivin kierrokselle pääset mukaan ottamalla pääovelta kartan, joka johdattaa sinut läpi talon kertoen sen arkkitehtuurista, historiasta ja nykypäivästä

9-11 Päiväkoti Ebeneser kutsuu alueen päiväkoteja
Päiväkoti Ebeneser kutsuu lähialueen päiväkodit avoimien ovien tunnelmissa vierailemaan luokseen. Ennakkoilmoittautuminen [email protected]

9-11.30 Musiikkia ja leikkiä Keski-Helsingin musiikkiopistossa
Muskarin avoimet ovet houkuttelevat päiväkoti-ikäiset lapset leikkimään, loruilemaan ja laulamaan. Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet www.khmusiikki.fi

10–15 Lastentarhamuseoon vapaa pääsy
Lastentarhamuseossa pääset tutustumaan ja kokemaan suomalaisen lastentarhatoiminnan historiaa 130 vuoden ajalta. Museossa riittää nähtävää ja tehtävää niin lapsille kuin aikuisille. Mukana menossa myös Aikamatkalla -hanke. Täällä saa leikkiä!

11–14 Osaksi Ebeneserin historiaa
Kuvaa itsesi osaksi Ebeneser-talon historiaa green screen –menetelmän avulla Lastentarhamuseossa

15–18 Soiva portaikko
Avoimia luokkia, soitinkokeilupisteitä, impropajaryhmä! Keski-Helsingin musiikkiopiston käytävillä ja luokissa tapahtuu. Tervetuloa mukaan nauttimaan musiikista ja hyvästä meiningistä!

15.30–17.30 Proms! -konsertti
Musiikkiopiston kävelykonsertissa pienet soittajat pistävät parastaan. Erilaiset soittimet ja tunnelmat vaihtuvat pirteissä tunnelmissa.

18 Ebe kipinöi! –konsertti
Nuoret näyttävät ilonsa, innostuksensa ja osaamisensa sekä onnensa musiikin parissa. Päivän päätteeksi toivotamme yleisön istumaan, rauhoittumaan ja nauttimaan musiikista musiikkiopiston juhlasalissa.