Mikä tekee lukuvuodesta erityisen, merkittävän?

Voin uskoa, että eri ihmisille jonkin lukuvuoden tärkeimmät kokemukset ja niistä jäävät muistot saattavat olla hyvin erilaisista tilanteista. Jollekin oppilaallemme tämä vuosi on jäänyt mieleen sarjana oppimista, onnistumisia, konsertteja ja kehittymistä, jollekin toiselle tästä lukuvuodesta jää jokin yksittäinen oivallus päällimmäiseksi. Tai tehty konserttimatka. Kaikki muistot ovat tietenkin tärkeitä, ja henkilökohtaisia, joiden merkitystä muut eivät voi arvottaa.

Lukuvuosien jatkumosta vasta syntyy todellinen kokemus. Lukuvuodet seuraavat toisiaan ja syntyy kehityksen kaari, minkä aikana sitten jonakin vuonna kaari saavuttaa lakipisteensä. Oppiminen jatkuu myös soitinopintojen päätyttyä, elämänikäsen harrastuksen parissa, toivon.

Yksilöiden onnistumisille tarjotaan mahdollisuuksia turvallisen yhteisön monissa esiintymistilanteissa. Minun on hyvä seurata sitä, mitä tapahtuu yhteisissä ponnistuksissa. Usein juuri niissä yksilötkin saavat elämyksiä ja oivalluksia - iloisessa, kannustavassa porukassa! Ne ovat onnistumisen hetkiä myös minulle.

Mahdollisuuksia elämykselliseen esiintymiseen tarjoammekin runsaasti jo normaalin vuositoimintamme puitteissa. Konsertoimme säännöllisesti keskeisen Helsingin alueella Kampin ja Kinaporin palvelutaloissa, kirjastoissa, Kansallismuseossa, Töölön, Kallion ja Paavalin seurakunnan kirkoissa ja seurakuntasaleissa, Gloriassa, Musiikkiteatteri Allotrian Live 1.0 -nuorisoklubissa, Kallio kukkii -ja Kallio kipinöi -kaupunginosafestivaaleissa sekä muiden toimijoiden tilaisuuksissa ja tiloissa (esim. Kaupungin taidemuseon Metsäpuhetta-näyttely, Kivelän sairaala).

Yhteistoimintaan muiden helsinkiläisten musiikkiopistojen kanssa kuului tänä vuonna Mitä kuuluu? -konserttisarjan järjestäminen helsinkiläisissä kulttuuritaloissa. Oma konserttimme järjestettiin yhdessä Länsi-Helsingin musiikkiopiston kanssa Vuotalossa.

Ilonaihe oli kamariorkesterimme yhteisesiintyminen Konservatorion Visollo-orkesterin kanssa. Konsertti oli seurausta pääkaupunkiseudun musiikkiopistojen kapellimestarikoulutuksessa syntyneestä tiiviistä hengestä Konservatorion Mari Kortelaisen ja meidän Sanna Salmenkalliomme välillä.

Osallistuimme myös Musiikkitalon toimijoiden ja Kansallisoopperan paljon mediatilaa saaneeseen yleisökasvatusprojektiin Kuule, minä sävellän tänä lukuvuonna. Opistostamme projektiin osallistuivat Arttu Jauhiainen, Daniel King ja Tara Valkonen.

Suurin ponnistuksemme tälle lukuvuodelle oli OPH-rahoitteinen Lampaanpolskan ryskettä, nykytystä ja rytmiä -projekti, joka huipentui viime viikon Italian-matkaan ja eiliseen päättäjäiskonserttiimme. Kiitokset koko opiston kaikille porukoille lapsista vanhempiin ja toimistosta opettajiin. Olen ollut valtavan iloinen tästä yhteisestä tekemisestä ja uskon sen hedelmien kantavan seuraavillekin vuosille.

Yksilötason onnistumisia myös huomioidaan. Meillä on ollut tapana antaa kannustusta kehittymiselle tai sosialliselle huomaavaisuudelle opistolaisten keskuudessa.

Seuraaville oppilaille on annettu pienet stipendit perusteluiden kera:
Saara Lehtonen - klarinetti
Hyvän harppauksen kehittynyt Saara Lehtonen on osoittanut suurta ahkeruutta harjoittelussa ja tunneilla. Hienon PT 2 tutkinnon tehnyt klarinetisti on ollut aktiivisesti mukana Lampaanpolska-projektissa.

Elias Nikkola - trumpetti
Elias Nikkolan asenne musiikin tekemiseen on kohdallaan ja intohimona on oma soitin, joka sopii hänelle kuin nenä päähän. Elias on motivoitunut ja osallistuu tunneilla käymiseen ja puhallinorkesteriin tosissaan. Soittimen hallinta ja musiikillinen ilmaisu ovat menneet huimasti eteenpäin.

Kitri Joronen - alttoviulu
Kitri on reipas ja positiivinen alttoviulunsoittaja, jonka sointi on erityisesti kehittynyt viime vuoden aikana.

Helmi Soininvaara - viulu
Herkkä ja musikaalinen viulisti, jonka soitto ja esiintyminen on hienoa 3 PT -suoritusta valmistaessa avautunut ja kehittynyt monella tasolla aimo harppauksen. Joustava ja positiivinen asenne soittoharrastukseen.

Aurora Nupponen - viulu
Musikaalinen, monipuolisesti lahjakas viulisti, joka vuoden aikana valmisti erinomaisen D-tasosuorituksen erittäin laajalla ohjelmalla. Hän on kehittynyt myös Kamariorkesterin soittajana hienoksi äänenjohtajaksi ja vastuunkantajaksi.

Iina Jaakonaho - kamariorkesteri
Kamariorkesterin varma jäsen rohkaistui ottamaan vastaan solistitehtävän Corellin Concerto Grossossa ja hoiti tehtävänsä upeasti, kasvaen hienosti solistitehtävän mittaiseksi.

Anastasia Kozlova - piano
Anastasia on syvällisesti musiikista kiinnostunut pianisti, jolla on voimakas ilmaisun tahto ja kyky. Hänellä on musiikillista älykkyyttä ja soittamisen suhteen hän on osoittanut sekä paneutumista että ahkeruutta.

William Azerot - kitara
William Azerot on mukava mies. Hän on innostuva, muita kannustava ja huumorintajuinen. Kitaristiporukan hyvä yhteishenki on paljolti Williamin leppoisan olemuksen ansiota.

Leevi Erkkilä - kitara
Leevi tekee omaa musiikkiaan ammattimaisen intohimoisesti, opettajan tehtävä on vain ihmetellä miehen energiaa ja paneutumista. Klassinenkin musiikki sujuu.

Ryhmästipendi, Viuluryhmä: Stella Forssell, Saara Heikkinen ja Sauli Niemi.
Kaikki kolme ovat ahkeria ja innokkaita nuoria viulisteja, jotka ovat edistyneet kovasti vuoden aikana sekä yhteis- että omassa soitossa. Kaikilla on PT 1 jo tehtynä. Osallistuvat myös innokkaasti orkesteritoimintaan.

Ryhmästipendi, Cellarit: Olivia Ainali, Emily Havaste, Elina Kanerva, Emmi Kauppinen, Tatu Kauppinen, Daniel King, Kanerva Koskinen, Martin Laukkonen, Milko Raineva, Helga Rissanen, Elias Salmenkallio, Tara Valkonen, Joonas Wagoner
Tämä erityisen luova multilahjakkaiden soittajien ryhmä on ollut Metropolian pääsykokeista lähtien mukana opettajan opinnoissa kehittämässä rytmiikan mahdollisuuksia soitonopetuksessa. Energiaa pursuavalla aurinkoisella ryhmällä on vain taivas rajana.

Sarja onnistumisia johtaa myös tuloksiin, joita tänä vuonna on todistusten muodossa tulossa mukava määrä.

Musiikkiopiston perustason todistukset:
Havaste Emily; Hokkanen Taru; Karjalainen Olli; Karjalainen Siiri; Kauppinen Emmi; Kelomäki Tuomas; Kozlova Anastasia; Laisi Inka; Nikkarinen Irene; Orava Liisa; Raineva Vera; Saba Laura; Seppä Siiri; Yildirim Lara    

Musiikkiopistotason todistukset:
Jäntti Albert; Kanerva Heini; Kanerva Viivi; Kari Markus; Menyhart Zsuzsanna; Metsälampi Marianna; Nykänen Elisa; Ruohonen Elina

Toivotan kaikille oikein rentouttavaa kesää, jossa on tilaa hyville hetkille ja virikettä kaikille aisteille.

Reksi