Taiteen tekeminen voi olla helppoa tai vaikeata. Usein luovalle ihmiselle taiteen tekeminen on itsestäänselvyys ja sisäinen pakko. Mutta oikeus omaan työhönsä ja sen muille saattaminen onkin sitten toinen juttu. Taiteen tekijä toivoo, että hänen teostaan esitetään tai se on näytteillä ja ihmiset saavat siitä ajatuksia ja nautintoakin.

Taiteen tekijän pitää pysty elämään työllään. Siksi on olemassa tekijänoikeusjärjestöt, jotka ajavat taiteen tekijöiden etuja. Uusi teknologia on siitä hienoa, että se mahdollistaa uusia keinoja levittää esimerkiksi hyvää musiikkia. Mutta tällöin on tekijänkin saatava korvauksensa, jos kerran yhä useampi saa ajatuksiaan hänen taiteestaan.

Vertailuesimerkkinä asian selventämiseksi tekijänoikeuspäivän seminaarissa pari viikkoa sitten käytettiin kola-tölkkiä. Jos ostaa tölkin kolaa ja juo sen, siitä ei voi enää jakaa muille. Mutta jos ostaa esimerkiksi CD-levyn, niin sen voi kuunneltuaan kopioida ja jakaa edelleen. Ja CD-levy säilyy edelleen käyttökelpoisena itsellä. Tämä kopioitavuus on se asia, johon kannattaa suhtutua niin, että tietää pelinsäännöt.

Kannattaa huomata myös, että musiikkia voi esittää suoraan livenä TV:stä, radiosta, internetistä, ja tallenteelta dvd:ltä vuokra-dvd:ltä CD-levyltä ja netistä ladatulta tiedostolta. Musiikin lisäksi elävästä kuvasta (elokuvat, musiikkivideot) on vielä omat sääntönsä, jotka ovat erilaiset kuin pelkästä musiikista. Ja maallikolle hankalia.

Mitä minun on hyvä tietää?
Yleensä ottaen itselleen yksityiskäyttöön ostamastaan tallenteesta saa tehdä kopioita omaan käyttöön, mutta niitä ei saa jakaa vieraille. Myös esimerkiksi ostamiensa nuottien kopioiminen omaan harjoituskäyttöön on sallittu. Kaverillesi et saa kopioida omaa ostamaasi vihkoa.

Opettaja saa kopioida nuotteja vain rajallisen määrän opetuskäyttöön.

Musiikin esittämisestä  opetustarkoituksiin on myös sääntönsä. Opiston omat opettamisen osana olevat konsertit ovat yleissopimuksella kunnossa, joten voimme esittää haluamamme kappaleet julkisissa esityksissämme.

Omana tulkintanani uskallan sanoa, että meillä luokkatilanteissa tulee harvoin jos koskaan vastaan tilanteita, joissa rikotaan tekijänoikeuksia. Myös ryhmätunneilla laittomuuden vaara on vähäinen, kuten musiikin perusteet, on yleissopimuksilla on sovittu että esimerkiksi YLETV1, YLETV2, MTV3, FST5 ja Teeman kanavien ohjelmia saa esittää kahden vuoden ajan opetuskäytössä. Omien konserttitaltioiden nettiin vieminen onkin jo sitten toinen juttu, älä siis tee sitä, ennenkuin tiedät miten toimia.

Uskon kuitenkin, että opetuksen apuvälineiden käyttäminen lisääntyy jatkuvasti. Siksi toivon, että lainsäädäntöpuolella päästään yleissopimuksiin, joissa taiteilijat saavat korvauksensa ja käyttäjä voi helposti nauttia taiteesta.

Lisätietoja tekijönoikeusjärjestöiltä
Kannattaa selvittää etukäteen, jos on tekemässä jotain poikkeuksellista ja varisnkin isoa massaa koskevaa julkista monitaiteellista esitystä, jossa on sekä liveesitystä että taltioituja esityksiä mukana. Samalla on hyvä muistaa, että musiikkiopistona meillä on velvollisuus pyrkiä noudattamaan lakeja ja asetuksia tai ainakin niiden henkeä. Kuitenkin: Jos on kerran ajattelemattomuuksissaan esittänyt koko oppilasluokalleen taiteilijaelokuvan Glenn Milleristä, niin rikos ei kuitenkaan ole niin valtaisa, että siitä joutuu vankilaan.

Olen jättänyt asiasta kiinnostuneille opettajillemme hyvän ja runsaan materiaalin luettavaksi opehuoneeseen. Tekijönoikeusjärjestöt vastaavat mielellään kysmyksin ja auttavat ratkomaan kinkkisempiä kysymyksiäkin.

Tekijänoikeusjärjestöjä:
-Teosto (Musiikin tekijöiden, eli säveltäjien, sanoittajien sovittajien ja kustantajien järjestö)
-Gramex (Musiikin esittäjien eli muusikoiden, laulajien, kapellimestarien ja tuottajien järjestö)
-Kopiosto (esittävien taiteilijoiden, tekijöiden ja kustantajien järjestö audiovisuaalisten teosten ja esim. valokopoioiden kautta) Hyvää tietoa opetuskäytön säännöistä antaa sivusto www.kopiraitti.fi
-Tuotos kotimaisten elokuvanekijöiden järjestö

P.S. Myös Kaj Sotalan ja Ahto Apajalahden pamfletti Jokapiraatinoikeus on kannanotto, joka kannattaa lukea. Ymmärtääkseni Jokapiraatinoikeus ei kiellä olemassa olevia ongelmia eikä tekijöiden oikeutta omaan teokseensa. Asiat eivät ole mustavalkoisia, mutta niistä on sovittava yhteisesti, jotta kaikki voimme elää rinta rinnan tässä yhteiskunnassa.