Suomen musiikkikasvatusseura – FiSME ry.

TIEDOTE 11.11.2013

Musiikki vaikuttaa, kasvattaa – ja yhdistää!

Valtakunnalliset musiikkikasvatuspäivät on kolmipäiväinen tapahtuma, jossa suomalainen musiikkikasvatuskenttä esittelee monipuolista toimintaansa. Tapahtuma pidetään Helsingissä 21.-23.11. ja sen pääjärjestäjä on Suomen musiikkikasvatusseura – FiSME ry.

Musiikin hyvää tekevä vaikutus ihmiseen on tieteellisesti todistettu ja Suomen maine musiikin ihmemaana on usein kuultu tosiasia. Nämä perustuvat ensiluokkaiseen musiikkikasvatukseen, jonka Valtakunnalliset musiikkikasvatuspäivät esittelee ensimmäistä kertaa koko musiikkikasvatuskentän yhteisvoimin. Ajankohtaisia asioita ovat yhteisöllisyys, vuorovaikutus ja oma musiikin tekeminen, joita esitellään tapahtuman aikana monista eri näkökulmista.

Musiikkikasvatustutkimuksen teemapäivä 21.11. avataan pohjoismaisten tutkijoiden paneelilla, jonka aiheena ovat tutkimukset monikulttuurisuudesta suomalaisten koulujen musiikinopetuksessa. Päivän pääpuhuja Pamela Burnard tulee Cambridgen yliopistosta ja päivän aikana julkistetaan kolme kirjaa, joista Sibelius-Akatemian entisen rehtorin Ellen Urhon ammatillinen elämäkerta ”Kaiken lisäksi nainen” ansaitsee oman huomionsa. Ellen Urho toimi pitkään myös FiSME:n emojärjestö International Society of Music Educationin (ISME) puheenjohtajana. Päivä on suunnattu erityisesti musiikkikouluttajille ja tutkijoille. Ilmoittautuminen päättyy 15.11. ja päivä on maksuton. Päivän tunnuslause on Musiikki vaikuttaa!

Musiikinopetuksen teemapäivä 22.11. on suunnattu koko musiikinopetuksen kentän toimijoille eli opettajille ja ammattiopiskelijoille. Luentojen pääaiheena on luovuuden ja vuorovaikutuksen merkitys oppimiselle. Demokonserteissa saadaan tuntuma samaan aiheeseen käytännön tason toteutuksena ja työpajoissa perehdytään uusimpiin virtauksiin käytännön tasavertaisen toiminnan kautta. Toimivatpa pajojen kouluttajina myös kehitysvammaiset muusikot musiikin erityispalvelukeskus Resonaarista. Musiikkikasvatuksen ja -koulutuksen seniorit kertovat näkemyksiään kahdessa paneelissa. Ilmoittautuminen päättyy 15.11. ja päivä on maksuton. Päivän tunnuslause on Musiikki kasvattaa!

Musiikkiharrastuksen teemapäivän 23.11. aamupäivä on suunnattu pienille ja perheille, ja siellä voi osallistua mm. muskareihin tai katsoa, kun vuoden lastenlevy palkitaan! Ohjelmaa on myös lapsille ja nuorille sinfoniakonsertin, soitinpolkujen ja afrikkalaisen kuorolaulun muodossa. Kaikenikäisille on luvassa helpon soittamisen Paukepiiri, kuoro laulutaidottomille, yhteislaulua, kamarimusiikkikonsertti tai Juniorijousten konsertti. Tapahtuma on oiva tapa tutustua Musiikkitaloon, koska musiikki yhdistää maksutta, jollei ohjelmassa muuta mainita. Päivän tunnuslause on Musiikki yhdistää!

Lisätietoja:

Suomen musiikkikasvatusseura – FiSME ry., 
puheenjohtaja Petri Aarnio, puh. 050 5112 266 
www.fisme.fi/musiikkikasvatuspaivat

YHTEISTYÖSSÄ: Sibelius-Akatemia, Suomen musiikinopettajien liitto ry, Metropolia Ammattikorkeakoulu, Helsingin Konservatorio. Musiikkitalo, Osuuspankki JÄSENYHTEISTYÖSSÄ: JaSeSoi ry, Konserttikeskus, Koulujen musiikinopettajat, Vantaan musiikkiopisto, Varhaisiän musiikinopettajat ry. MUUT YHTEISTYÖTAHOT: Espoon musiikkiopisto, Helsingin kaupunginorkesteri, Keski-Helsingin musiikkiopisto, Kipinä Productions, Kirkkohallitus, Musiikin erityispalvelukeskus Resonaari, Seurakuntien Lapsityön Keskus, Sulasol Helsingin piiri, Suomen alttoviuluseura, Suomen klarinettiseura, Suomen kontrabassoklubi, Suomen käyrätorviklubi, Suomen oboe- ja fagottiseura, Suomen Pasuuna- ja Tuubaseura, Suomen trumpettikilta.