Unelmat lentoon! - flyygelirahasto perustettu!
(Teksti: Antti Hakkarainen)

Opistossamme on jo pitkään haaveiltu kunnollisesta konserttiflyygelistä. Haaveesta voi nyt tulla totta kun koulullemme on perustettu erityinen flyygelirahasto. Alkusysäyksenä tähän rahastoon toimi yksityiseltä lahjoittajalta saatu huomattava rahasumma. Kysyimme Sibelius-Akatemian pianonsoiton professoreilta Erik T. Tawaststjernalta ja Juhani Lagerspetzilta arvosoittimen merkityksestä musiikkiopistolle.

”Laadukas soitin on konserttisalin sydän. Sen soinnista pääsevät nauttimaan opiskelijat, opettajat, säestäjät, mahdolliset vierailijat ja tietenkin kaikki kuulijat. Soittajille on usein suuri elämys päästä työskentelemään huippusoittimella”, sanoo Tawaststjerna.
“Kun musiikkiopiston oppilas oppii kuuntelemaan laatusoittimen sointia ja ymmärtämään sen ominaisuuksia ja ilmaisumahdollisuuksia, hänessä syntyy halu tähdätä pidemmälle, korkeampiin tavoitteisiin oman soiton suhteen”, muotoilee Lagerspetz.
“Valitsemalla huippusoittimen tuemme myös korkeatasoista soitinrakennuksen kulttuuria. Ihmiskunnan kehittymiselle tällaiset arvostuskysymykset ovat tärkeitä”, Tawaststjerna lisää.

Entäs ne muut soittajat?

“Kamarimusisoinnissa ja säestyssoittimena pianolla on tunnetusti ylivertaisen tärkeä rooli”, kertoo Tawaststjerna. “Jos flyygeli on huippulaatuinen, pianisti pystyy loihtimaan siitä enemmän sävyjä ja vaihtelevaa dynamiikkaa kuin keskivertosoittimesta. Tällaisilla seikoilla on tärkeä merkitys yhteismusisoinnille ja sen kiinnostavuudelle”, hän jatkaa.
“Hyvä, taipuisa, soinnikas ja ääneltään vivahteikas konserttiflyygeli vaikuttaa suuresti musiikin kokonaisuuteen, oli sitten kyseessä kamarimusiikkiteos jollekin instrumentille ja pianolle, tai vaikka pianosäestyksellinen laulu tms. kappale. Hyvä flyygeli inspiroi muiden soittimien soittajia”, painottaa Lagerspetz.

Palvelukseen halutaan: Steinway&Sons.

Opistollemme on tarkoitus hankkia Steinway&Sons-flyygeli, joka on soitinteknisen käsityön ja rakennustaidon huipputuote. ”Steinwaylla on pitkä perinne huippuflyygeleiden valmistajana. Itse edustan kyllä näkemystä, jonka mukaan maailmassa on ollut ja on yhä edelleen myös muita korkeatasoisia valmistajia, mutta tämä ei vähennä Steinwayn merkitystä monilla mittareilla mitattuna arvostetuimpana soittimena. Steinway valmistetaan tarkkaan valikoiduista materiaaleista menetelmillä, joissa käsityön osuus on suuri. Rakenteiden yksityiskohdat ovat kehittyneet noin 150 vuoden kuluessa nykyiseen, hyväksi havaittuun muotoonsa”, valottaa Tawaststjerna.
“Steinway-flyygelissä on monia ominaisuuksia, jotka tekevät siitä pianistin kannalta ihanteellisen soittimen. Soinnillisessa mielessä niitä ovat esimerkiksi keskirekisterin syvä soinnikkuus, bassojen täyteläisyys ja diskantin loistokkuus. Flyygelin äänen kantavuus isommassakin salissa on myös tärkeää. Kosketuksessa on huomion arvoista herkkyys ja täsmällisyys. Steinway on tästä syystä erinomainen soolosoitin. Mutta soinnin taipuisuus ja vivahteikkuus hiljaisissakin nyansseissa sopii toisaalta oivallisesti myös kamarimusiikkiin ja liediin”, Lagerspetz selvittää.

Pitääkö vielä odottaa?

Toivottavasti opistomme voi jo aivan lähitulevaisuudessa nauttia juhlasalin kruunaavasta arvosoittimesta ja sen konsertteihin mukanaan tuomasta uudesta sykkeestä. Jos saamme riittävästi lahjoituksia ja apuraha-anomukset tuottavat tulosta, voidaan alkaa sopivan instrumentin valintaprosessi. Konserttiflyygelin jalot sävelet kaikukoot jo mielissämme!

Lahjoitukset: Keski-Helsingin musiikkiopiston flyygelirahasto,
OP-pankki Mikonkatu FI15 5541 2860 9051 25